Poslanec navrhuje kvóty na jedlo, aspoň polovica menu musia byť domáce jedlá

, ČTK Foto: thinkstock

Najmenej polovicu ponuky na jedálnych lístkoch v ruských reštauráciách budú musieť tvoriť jedlá tradičnej ruskej kuchyne. V prípade, ak pripravovaný návrh komunistického poslanca ruský parlament schváli. Tomu prekáža, že v okolí Kremľa je podľa neho ľahšie nájsť americký fastfood než na poctivú ruskú stravu.

 Povinné kvóty v národnej kuchyni vo všetkých reštauráciách a kaviarňach od Kaliningradu po Vladivostok podľa názoru predkladateľa povedie k "obrodeniu a rozkvetu gastronomických tradícií Ruska aj priláka to aj zahraničných turistov", napísal denník Izvestija.

Príslušný návrh sa komunistický poslanec Vadim Solovjov chystá predložiť hneď po prázdninách. "Limit na zahraničné jedlá" v menu sa nemá týkať reštaurácií jasne špecializujúcich sa na národné kuchyne sveta. Vraj čosi podobné už funguje v Minsku, kde úrady nariadili všetkým podnikom verejného stravovania mať v ponuke aj tradičné bieloruské pokrmy.

 Solovjov argumentuje tým, že aj v samom srdci Ruska, teda v okolí moskovského Kremľa, možno ďaleko ľahšie nájsť americký fastfood alebo ponuku francúzskej, talianskej, japonskej či ukrajinskej gastronómie, než poctivú ruskú stravu. To je vraj poriadny šrám na ruskej hrdosti. "Som Rus a hrozne rád jem ruské jedlá, ale v okolí parlamentu v centre Moskvy sotva možno nájsť podnik s ponukou našej národnej kuchyne," vyhlásil Solovjov. Podľa neho je najvyšší čas situáciu zmeniť zavedením povinnej kvóty. Uvítal by aj štátnu pomoc pre ruskú gastronómiu, pretože "to je naša hlboká kultúra, na ktorú musíme byť pyšní a ktorú musíme odovzdať potomkom".

V debate pod článkom prevažujú záporné ohlasy. Vraj návrh ukazuje, aká priepasť sa otvára medzi starosťami bežných a privilegovaných ľudí. Tiež vraj budí podozrenie, či nejde náhodou o poslaneckú súťaž, kto navrhne väčšie hlúposť.

Možno ale ide o lobovanie pre podnikateľský zámer známeho režiséra. Tento rok na jar slávny ruský filmový režisér Nikita Michalkov a jeho brat Andrej Michalkov-Končalovskij ohlásili plán otvoriť reťazec reštaurácií rýchleho občerstvenia, ktorý by konkuroval americkému McDonalds 's.

Obaja bratia rovno požiadali ruského prezidenta Vladimira Putina o finančnú podporu a podľa spravodajského webu RBK získali 700 miliónov rubľov (asi 10 546 000 EUR ) vo forme pôžičky s vládnou garanciou. Nový reťazec ponesie názov Jedim doma! (Jeme doma) a má zahŕňať 41 kaviarní a 91 jedální.

Súvisiace články

Aktuálne správy