EK odmieta tvrdenia J. Varufakisa o kontrole časti ministerstva financií Grécka

Európska komisia sa ohradila voči tvrdeniam, že veritelia Grécka kontrolovali časť gréckeho ministerstva financií. Podľa komisie sú tieto vyhlásenia „nepodložené a nezodpovedajú skutočnosti“. Reagovala tak na vyjadrenia bývalého gréckeho ministra financií Janisa Varufakisa. Informovala o tom agentúra DPA.
Kontroverzný politik vyvolal tento týždeň opäť diskusie v Európe, keď sa objavili informácie, že pripravoval tajný plán na zavedenie paralelného bankového systému a opätovné zavedenie drachmy. Malo sa tak stať v prípade, že Grécko bude musieť opustiť eurozónu.
Varufakis o pláne hovoril počas telekonferencie s investormi 16. júla. Prepis telekonferencie bol v týchto dňoch zverejnený a ako prvý informácie priniesol grécky denník Kathimerini.
Bývalý minister financií uviedol, že ešte v decembri minulého roka ho Tsipras poveril vypracovaním plánu na zavedenie paralelného platobného systému, ktorý by v prípade núdze bolo možné „za noc“ konvertovať na drachmu, uviedol Kathimerini. Plán podľa denníka zahŕňal tajné skopírovanie daňových registračných čísiel Grékov a firiem, a to hacknutím stránky Generálneho sekretariátu verejných príjmov, ktorý je súčasťou ministerstva financií. Ten bol podľa Varufakisa pod kontrolou veriteľov známych ako Trojka. To znamená pod kontrolou Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).
Ako Varufakis počas telekonferencie povedal, „sekretariát je pod priamou kontrolou Trojky“. Hovorkyňa Európskej komisie Mina Andrejevová však dnes uviedla, že EK a MMF „iba poskytujú technickú pomoc pre daňovú administratívu“.
„Obvinenia, že Trojka kontrolovala Generálny sekretariát verejných príjmov sú nepodložené a nezodpovedajú skutočnosti,“ povedala Andrejevová.
Varufakis však naďalej trvá na kontrole spomínaného sekretariátu zo stránky veriteľov, ktorí podľa neho „príšerne obmedzujú“ suverenitu gréckych ministrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy