Euler Hermes sa prehupol zo straty do zisku

, Euler Hermes

Dobrý výkon ekonomiky a pretrvávajúci záujem podnikateľov o poistenie pohľadávok pomohol spoločnosti Euler Hermes medziročne zvýšiť hrubé poistné o 14 percent. Počet nahlásených poistných udalostí v súvislosti s nesplácaním pohľadávok však klesá pomalším tempom.

Slovenská pobočka poisťovacej spoločnosti Euler Hermes zvýšila v prvom polroku 2015 oproti rovnakému obdobiu minulého roka hrubé predpísané poistné o takmer 14 percent. Predstavuje to sumu 1,99 milióna eur. Podpísal sa pod to predovšetkým výrazný nárast nových akvizícií. Objem nových obchodov spoločnosti vzrástol o 32 percent.

Ukazovateľ Loss Ratio porovnáva vyplatené poistné udalosti a rezervy na budúce poistné plnenie s prijatým poistným. Po šiestich mesiacoch bol na úrovni akceptovateľných 67,1 percenta. Euler Hermes na Slovensku tak po prvom polroku eviduje celkový zisk 214-tisíc eur, zatiaľ čo za rovnaké obdobie minulého roka vykázal stratu 251-tisíc eur.

Celkové hospodárenie spoločnosti okrem obchodných výsledkov priaznivo ovplyvnila aj aktuálna ekonomická situácia na Slovensku. Počet konkurzov a reštrukturalizácií podnikov klesol po prvý raz za posledných päť rokov. V prvom polroku bolo vyhlásených 183 konkurzov, čo je  medziročne o 15,67 percenta menej. Povolených reštrukturalizácií bolo 47, čo je pokles o 26,56 percenta.

Pozitívny vývoj sa prejavil aj na objeme nahlásených poistných udalostí, ktorý medziročne klesol o 48 percent. Ich počet klesá pomalším tempom, a to o 10,4 percenta. Je to však spôsobené najmä tým, že Euler Hermes úspešne rozbehol produkt pre malých podnikateľov Simplicity. Produkt Simplicity v súčasnosti tvorí viac ako 20 percent z objemu nových obchodov. Táto časť poistného portfólia generuje väčší počet menších poistných udalostí.

 

 

Z pohľadu platobnej disciplíny najproblematickejším sektorom je dlhodobo stavebníctvo. Toto odvetvie zažíva momentálne celkom priaznivé obdobie z hľadiska rozbehnutých nových projektov. V počte vyhlásených konkurzov skončilo na treťom mieste, ale stavebné firmy  neustále pociťujú problémy s hotovosťou a tak dochádza k oneskorovaniu platieb. Naopak najmenej problematickými sú dlhodobo IT, farmaceutický  a automobilový priemysel.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy