Zisk nemeckých železníc Deutsche Bahn klesol v 1. polroku takmer o 40 %

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn oznámila dnes pokles zisku za 1. polrok takmer o 40 %, pod čo sa do veľkej miery podpísali dlhotrvajúce štrajky strojvodcov. Tie stáli firmu od konca minulého roka okolo 500 miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA.
Deutsche Bahn uviedla, že čistý zisk dosiahol za prvých šesť mesiacov tohto roka 391 miliónov eur oproti 642 miliónom eur v rovnakom období minulého roka. Medziročne to znamená pokles o 39 %. Zisk pred úrokmi a daňami (EBIT) klesol o 18,2 % na 890 miliónov eur.
Podľa šéfa firmy Rüdigera Grubeho sa na výraznom poklese zisku podieľali práve štrajky strojvodcov. Celkovo deväť štrajkov, ktorými strojvodcovia v minulom a v tomto roku bojovali za zvýšenie platov a zlepšenie pracovných podmienok, stáli Deutsche Bahn len za tohtoročný 1. polrok okolo 252 miliónov eur.
Okrem štrajkov výsledky železničnej spoločnosti ovplyvnilo aj nepriaznivé počasie a navyše čelí tvrdej konkurencii zo strany diaľkovej autobusovej dopravy. K tomu sa pridali nízke ceny ropy, ktoré viedli k tomu, že mnohí Nemci momentálne častejšie využívajú autá než železnicu.
„S výsledkami za 1. polrok nemôžeme byť spokojní,“ povedal finančný riaditeľ spoločnosti Richard Lutz. Je však presvedčený, že za celý rok dosiahne EBIT okolo 2 miliárd eur. Firma sa do veľkej miery spolieha na šesťbodový plán reštrukturalizácie. Ako povedal Grube, spoločnosť Deutsche Bahn bude štíhlejšia, rýchlejšia, efektívnejšia a viac sa zameria na potreby zákazníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy