Nemeckí experti podporujú vznik mechanizmu pre bankrot štátov eurozóny

Nemeckí experti podporujú vytvorenie špeciálneho mechanizmu na riešenie platobnej neschopnosti štátov eurozóny, ktorý by zabránil budúcim krízam. A podľa ekonomických poradcov nemeckej vlády, tzv. múdrych mužov, členovia eurozóny by mali mať ako poslednú možnosť aj odchod z menovej únie. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pätica expertov vo svojej správe konštatuje, že grécka dlhová kríza ešte zvýraznila naliehavú potrebu ďalších reforiem, ktoré by zabezpečili väčšiu stabilitu eurozóny.
Domnievajú sa, že eurozóna by v rámci tesnejšej integrácie mala opatrenia, ako je napríklad vytvorenie bankovej únie, doplniť aj o mechanizmus pre riadený bankrot.
„Pre zabezpečenie súdržnosti menovej únie musíme uznať, že voliči vo veriteľských štátoch nie sú pripravení trvalo financovať dlžníkov,“ povedal Christoph M. Schmidt, predseda nemeckej rady ekonomických expertov.
Grécka kríza vyvolala otázniky nad budúcnosťou menového bloku a v Nemecku aj pochybnosti o treťom záchrannom úvere pre vysoko zadlžené Grécko. Navrhovaný mechanizmus pre bankrot by nútil veriteľov znášať straty a investorov zase podrobnejšie vyhodnotiť riziká, tvrdia múdri muži.
Odporúčajú, aby eurozóna umožnila svojim členom vystúpiť z bloku, ale išlo by o úplne poslednú možnosť. A pripomínajú, že štát, ktorý permanentne nespolupracuje s ostatnými členmi eurozóny, by nemal ohrozovať existenciu eura.
Ale nemeckí experti zároveň varovali pred unáhlenými krokmi, ako je napríklad vytvorenie spoločného ministerstva financií eurozóny, hospodárskej vlády, alebo spoločnej schémy poistenia nezamestnanosti. Kolektívna zodpovednosť za potenciálne výdavky bez toho, aby sa jednotlivé štáty vzdali národnej suverenity vo fiškálnej a hospodárskej politike, totiž skôr či neskôr povedie k zvýšeniu nestability v eurozóne.
Reagovali tak na správu v nemeckom časopise Der Spiegel, podľa ktorej je Berlín ochotný diskutovať o vytvorení ministerstva financií eurozóny s vlastným rozpočtom aj daňami.

Súvisiace články

Aktuálne správy