Miliardár radí: Stačia vám dve veci, ktorých sa musíte držať pri investovaní

, businessinsider Foto: YT/ The Chopra Well

Paul Tudor Jones zarobil svoje miliardy na základe postupov, ktoré neobjavíte v žiadnej z učebníc o tradičnom investovaní. Pri jeho slovách sa Benjamin Graham určite obracia v hrobe.

Stačí predstava, že v tej pravej chvíli máte byť na správnej strane prevládajúceho trendu. Nie je to jednoduché, ale dá sa to.

"Už nemusíte chodiť na obchodnú akadémiu, majte na pamäti iba dve veci," hovorí Tudor svojim študentom na University of Virginia.  „Vždy musíte byť na strane prevládajúceho trendu. A ako to určiť? Moja metrika znie, pozrieť sa na 200-dňový kĺzavý priemer uzatváracích cien. Videl som už veľa titulov spadnutých na úplné dno, akcie aj komodity. Celý trik v investovaní sa dá zhrnúť do jedinej vety: Ako môžem nestratiť všetko? Ak používate pravidlo 200-dňového kĺzavého priemeru, dokážete to. Hráte totiž obrannú hru.“

Ide o taktický in-house model, ktorý je navrhnutý tak, aby rešpektoval trendy a nebral do úvahy istý druh emociálneho pseudointelektualizmu, ktorý často sprevádza trh i hospodárske prognózy. Súčasťou tohto postupu je, že neexistuje žiadne „prečo“. Ak totiž aj nejaké „prečo“ existuje, pre väčšinu ľudí sa veci objasnia až následne, teda neskoro. Trendy sú potvrdené alebo vyvrátené, čo je výsledok procesu, keď sa trhy v reálnom čase pokúšajú nájsť odpoveď na „prečo“. Keď sa dav cíti v istote a má čo chcel, „prečo“ sa stáva nezaujímavé a  trend sa upevňuje. Ak je táto dôvera otrasená, v oboch smeroch, trend sa stáva irelevantným a vzniká nový trend. A to aj v prípade, že nový trend je beztrendový, čoho budeme svedkami už čochvíľa tento rok.

Tento druh obchodovania, ktorý Tudor presadzuje, je úplne nevhodný pre klientov na riadenie ich bohatstva. Ale myšlienka rešpektovania trendu dokáže byť pozoruhodne univerzálna, ako všestranná sa ukázala pri aplikácii na stratégie s nižším obratom.

Mimochodom, po ôsmich mesiacoch konsolidácie amerického akciového trhu je dnes primárny trend viacmenej vyrovnaný. To môže byť mätúce pre ľudí bez plánu, ktorí len hľadajú titulné správy o tom, čo majú nakúpiť, prípadne sú presvedčení, že treba držať toho, čo robia aj ostatní. Pritom ak ide o vlastné peniaze, je to každého vec, iné je to ale už s peniazmi tých druhých.

Súvisiace články

Aktuálne správy