Francúzsky Orange vykázal tržby takmer 10 mld. eur

Telekomunikačná spoločnosť Orange zaznamenala v druhom štvrťroku tržby v sume 9,89 mld. eur.

Francúzska telekomunikačná spoločnosť Orange sa v druhom štvrťroku priblížila k dlho očakávanému zotaveniu po tom, čo sa zákazníci preorientovali na vysokorýchlostné a širokopásmové služby. Spoločnosť tak môže potvrdiť ciele celoročných ziskov, dlhov a dividend.

Operátor vykázal štvrťročné tržby v sume 9,89 mld. eur, čo je na porovnateľnej báze pokles o 0,2 %. Avšak bez dopadov zmien v regulačnom prostredí je to posilnenie o 0,4 %, a teda prvý rast od roku 2011. Jadrový zisk spoločnosti, čiže zisk pred úrokmi, zdanením a odpismi (EBITDA), klesol o 0,4 % na 3,29 mld. eur. Marža ostala stabilná, na úrovni 33,3 %.

Takmer polovica príjmov najväčšieho francúzskeho operátora pochádza z Francúzska, zvyšok sa tvorí v iných častiach Európy, v Afrike a na Blízkom východe. Zotavenie francúzskeho operátora odráža pozitívny trend na trhu európskych telekomunikačných operátorov, keď príjmy pre regulačné tlaky a tvrdú konkurenciu zaznamenávali päť rokov pokles. Analytici veria, že sa sektor približuje k bodu zvratu a budúci rok bude rásť.

Na slovenskom trhu pôsobí spoločnosť Orange Slovensko, ktorá je integrovaným telekomunikačným operátorom poskytujúcim komplexné telekomunikačné služby v mobilnej a pevnej sieti. Majiteľom 100 % akcií spoločnosti Orange Slovensko je skupina Orange.

Súvisiace články

Aktuálne správy