Varoufakis potvrdil svoje tajné plány

Grécky exminister financií Janis Varoufakis v pondelok potvrdil, že v tajnosti pripravoval vniknutie do systémov krajiny s cieľom získať informácie o daňových poplatníkoch. Tie boli potrebné na vytvorenie paralelného platobného systému. Zároveň Varoufakis túto svoju iniciatívu označil za eventuálny plán, ktorý sa napokon nikdy neuskutočnil.

Grécko sa pohybovalo na hrane odchodu z eurozóny, napokon sa však predstavitelia krajiny s veriteľmi na poslednú chvíľu, 13. júla, dohodli. Táto dohoda znamená nové rokovania o poskytnutí pomoci výmenou za reformy. Varoufakisove stanovisko vyvolalo žiadosti smerom k premiérovi Alexisovi Tsiprasovi o vysvetlenie toho, do akej miery sa v krajine odchod Grécka z eurozóny plánoval. Vláda pritom opakovane tvrdila, že odmieta takzvaný „Grexit“ zvažovať.

Počas telekonferencie s Oficiálnym fórom finančných a monetárnych inštitúcií (OFFMI), ktorá sa uskutočnila 16. júla, Varoufakis naznačil tajné plány a zároveň obvinil nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho z toho, že je naklonený odchodu Grécka z eurozóny. V nahrávke Varoufakis uviedol, že ešte pred nástupom k moci dostal od Tsiprasa zelenú na vytvorenie „plánu B“. „Tajne sme plánovali vytvorenie rezervných účtov priradených ku každému daňovému číslu bez toho, aby sme o tom niekomu povedali, aby sme mali pripravený funkčný systém,“ povedal. Zároveň vyhlásil, že by bol tento systém „samozrejme denominovaný v eurách, šmahom ruky by sa však mohol prekonvertovať do novej drachmy“.

Súvisiace články

Aktuálne správy