Enel Green Power skombinoval paru s biomasou

Spoločnosť Enel Green Power v novom projekte v talianskom Toskánsku zintegrovala elektráreň na geotermálnu energiu s novou prevádzkou na biomasu. Tvrdí, že tak zvýši energetickú efektívnosť.

Spoločnosť Enel Green Power dokončila v talianskom Toskánsku výstavbu biomasovej elektrárne, ktorá spolu s geotermálnou elektrárňou Cornia 2 vytvára jedinečný systém v celosvetovom meradle. Ide totiž o novú kombináciu dvoch technológií, keď nová prevádzka bude mať za úlohu zahrievať geotermálnu paru z elektrárne Cornia 2 lokalizovanej v Castelnuovo Val di Cecina v Toskánsku. Projekt zvýši tak energetickú efektívnosť ako aj objem výroby energie v geotermálnom cykle.

Nová 5-megawattová prevádzka by mala zvýšiť produkciu geotermálnej elektrárne o viac ako 30 gigawatthodín ročne a tak zároveň zabrániť ročným emisiám oxidu uhličitého v objeme až 13 tis. ton. Podľa spoločnosti bude mať nová prevádzka významný dopad aj na zamestnanosť, keďže by mala vytvoriť od 35 do 40 priamych a nepriamych pracovných miest. Enel Green Power investoval do nového toskánskeho projektu viac ako 15 mil. eur.

Firma Enel Green Power sa špecializuje na obnoviteľné zdroje energie. Patrí do skupiny Enel, ktorej súčasťou sú aj Slovenské elektrárne. Enel SpA v nich vlastní 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární. V súčasnosti sa Enel snaží svoj podiel v Slovenských elektrárňach predať.

Súvisiace články

Aktuálne správy