Euro v pondelok posilnilo voči doláru a franku

Svetové devízové trhy - euro, dolár, švajčiarsky frank, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro v pondelok posilnilo voči doláru a franku“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 27. júla (SITA, Reuters) – Euro v pondelok zaznamenalo štvormesačné maximum voči švajčiarskemu franku a dvojtýždňové oproti americkému doláru. Spoločnú menu podporil prieskum, ktorý konštatoval zlepšenie dôvery v nemeckú ekonomiku. Dolár kopíroval nižšie ceny amerických akcií a klesajúce výnosy vládnych dlhopisov USA. Investori tiež zostávali opatrní pred zasadnutím americkej centrálnej banky, ktorá by mohla tento týždeň signalizovať, kedy plánuje zvýšiť úrokové sadzby. Euro voči doláru posilnilo o 1,2 % na 1,1113 USD/EUR. Kurz eura voči franku dosiahol úroveň 1,0602 CHF/EUR, čo bolo najviac od 23. marca.

Podnikateľská dôvera v Nemecku v júli po dvoch mesiacoch oslabovania posilnila. Index dôvery, ktorý na základe prieskumu na vzorke zhruba 7 tis. firiem zostavuje mníchovský inštitút Ifo, stúpol na 108 bodov z júnovej revidovanej úrovne 107,5 bodu. Hodnota indexu tak prekonala očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že bude na úrovni 107,2 bodu.

Poľský zlotý v pondelok po úvodnom oslabení ožil. Oproti euru si do 14:17 SELČ pripísal 0,34 % a stúpol na 4,131 PLN/EUR. Posilnenie zlotého pomohlo aj rastu maďarského forintu, ktorý stúpol o 0,45 % na 310,100 HUF/EUR. Česká koruna si tiež mierne prilepšila, a to o 0,03 % na 27,027 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy