Do Atén prišli experti, aby začali rokovania na technickej úrovni

Do Atén dnes pricestovali zástupcovia veriteľských inštitúcií, aby začali s Gréckom rokovania o treťom záchrannom balíku, ale zatiaľ len na tzv. technickej úrovni. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na hovorkyňu gréckej vlády Olgu Gerovasiliovú.
To znamená, že do Atén zatiaľ zamierili len experti z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu. Gerovasiliová zároveň pre AP uviedla, že rokovania na vyššej úrovni medzi inštitúciami a Gréckom sa v najlepšom prípade začnú až koncom týždňa, možno vo štvrtok 30. júla, alebo neskôr.
Zástupcovia veriteľov mali pôvodne pricestovať do Atén už v piatok 24. júla, ale podľa agentúry Reuters ich príchod odložili z „bezpečnostných dôvodov“. Ľudia v Grécku údajne veriteľov nenávidia, preto sa vraj vyjednávania môžu začať až keď sa pre ne nájde vhodná a bezpečná lokalita.
Odklad rokovaní ale vyvoláva obavy, že Gréci nestihnú včas dosiahnuť dohodu o treťom záchrannom úvere. Atény totiž potrebujú uzavrieť vyjednávania do 12. augusta, aby dostali včas peniaze na uhradenie dlhu ECB, ktorý je splatný 20. augusta.
Podľa Gerovasiliovej však „nie je dôvod“ obávať sa odkladu rokovaní a dodala, že o tom, kedy sa začnú, rozhodujú veritelia. Na záver bez ďalších podrobností uviedla, že rozhovory by sa mali uskutočniť v hoteli v centre Atén.

Súvisiace články

Aktuálne správy