V Grécku vraj existovali plány na návrat k drachme

Pripravované plány sa prisudzujú bývalým ministrom Panagiotisovi Lafazanisovi, ktorý mal na starosti rezort energetiky, a Janisovi Varoufakisovi, bývalému šéfovi ministerstva financií.

Niektorí členovia gréckej strany Syriza chceli použiť rezervy centrálnej banky a kopírovať údaje daňových poplatníkov v rámci príprav na návrat k drachme. Vyplýva to zo správ zverejnených v nedeľu. Nie je jasné, aká bola vážnosť týchto plánov. Prisudzujú sa totiž bývalým ministrom Panagiotisovi Lafazanisovi, ktorý mal na starosti rezort energetiky, a Janisovi Varoufakisovi, bývalému šéfovi ministerstva financií. Na správy však reagovali grécke opozičné strany a žiadajú vysvetlenie.

 

Približne štvrtina zo 149 poslancov strany Syriza rebelovala pri hlasovaní o reformách potrebných na zabezpečenie programu pomoci vo výške 86 mld. eur. Premiér Alexis Tsipras bojuje s udržaním rozdelenej strany pokope. Lafazanis pre nedeľné vydanie denníka RealNews uviedol, že vyzýval na zásah do rezerv gréckej centrálnej banky. Zároveň bol za návrat k drachme s tým, že by to umožnilo naďalej vyplácať dôchodky a mzdy vo verejnom sektore, ak by krajina musela opustiť eurozónu. "Hlavným dôvodom bolo prežitie gréckej ekonomiky a ľudí, teda najvýznamnejšia povinnosť, ktorú z ústavy má každá vláda,“ povedal Lafazanis.

Denník Kathimerini zase priniesol správy, podľa ktorých malý tím v rámci strany Syriza pripravoval plány na tajné kopírovanie daňových údajov. Denník sa odvolal na Varoufakisa. Podľa správ denníka bolo "plánom B“ vytvorenie paralelného platobného systému zo strany vlády, ak by zlyhal bankový systém v krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy