Eurozóna potrebuje podľa Padoana hlbšiu integráciu

Taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan vyzýva na hlbšiu integráciu, aby sa stratilo riziko trieštenia eurozóny.

Eurozóna potrebuje hlbšiu integráciu, aby sa stratilo riziko, že členský štát menovú úniu opustí. V nedeľu to pre Financial Times uviedol taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan. Grécka kríza znamená, že nad budúcnosťou eurozóny visí otáznik. „Opustenie eurozóny, teda koniec neodvolateľnosti vstúpenia do nej, je teraz možnosťou, ktorá je na stole. Neklamme sa,“ povedal Padoan. „Niekto verí, že spôsob fungovania (eurozóny) je s menšími úpravami viac-menej v poriadku. Ja si myslím, že to nestačí,“ upozornil.

Taliansko dlhodobo obhajuje hlbšiu politickú a ekonomickú integráciu eurozóny. V snahe posilniť eurozónu Rím presadzuje väčšie množstvo opatrení. Medzi nimi je napríklad rýchle dokončenie bankovej únie, zriadenie vlastného rozpočtu eurozóny a vytvorenie spoločného systému poistenia v nezamestnanosti.

V sobotu sa objavili informácie, že Nemecko je ochotné diskutovať o vytvorení postu ministra financií eurozóny. Ten by spravoval vlastný rozpočet, ku ktorému by prislúchali dodatočné dane. Informoval o tom magazín Spiegel. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker minulý mesiac prišiel s víziou výraznejšej spoločnej kontroly nad ekonomikami eurozóny. To zahŕňa napríklad vytvorenie spoločného ministerstva financií niekedy v budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy