Dosť bolo negatívneho hodnotenia: Rusko si zriadi vlastnú ratingovú agentúru

, ČTK Foto: SITA

Rusko si ešte tento rok vytvorí novú ratingovú agentúru. Informovala o tom ruská centrálna banka. Moskva sa v ostatnom čase sťažuje, že za zhoršovaním úverových ratingov krajiny stoja politické vplyvy. Putinova krajina má preto povesť horšieho dlžníka a dostáva drahšie pôžičky.

Rusko má už teraz niekoľko ratingových agentúr, jeho predstavitelia sa však vyslovili pre vytvorenie novej. Centrálna banka uviedla, že plán na vytvorenie novej ratingovej agentúry konzultovala s hráčmi na finančnom trhu, ktorí ho vraj podporili. V agentúre by mali vlastniť podiely rôzni investori, vrátane bánk a poisťovní. Podiel žiadneho z investorov by nemal prekročiť päť percent.

Vzťahy so západnými krajinami sú teraz napäté kvôli ukrajinskej kríze. K zhoršeniu úverovej spoľahlivosti Ruska tento rok prikročili všetky tri hlavné medzinárodné ratingové agentúry. Standard & Poors a Moodys znížili ruský rating až do špekulatívneho pásma, ruský rating agentúry Fitch sa nachádza tesne nad špekulatívnym pásmom.

Ruská ekonomika musí čeliť negatívnym dopadom nízkych cien ropy a sankciám, ktoré na Moskvu kvôli jej postupu v ukrajinskej kríze uvalili západné krajiny. Hrubý domáci produkt Ruska sa v prvom štvrťroku medziročne znížil o 2,2 percenta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy