Slovenská ekonomika potrebuje druhý dych, Detroit je varovaním

, TASR Foto: SITA

Vybudovanie ekonomiky na jednom odvetví je pre akékoľvek mesto, región či krajinu veľmi rizikové. Tento týždeň obyvatelia amerického Detroitu oslavujú 314. výročie založenia svojho mesta. Je to ideálna príležitosť pripomenúť si pozitíva, ale aj riziká takýchto rozhodnutí. TASR informovala tlačová služba SDKÚ-DS.

„Rozvoj Detroitu až príliš pripomína príbeh Slovenska. Rovnako aj uspokojenie sa politikov tohto amerického mesta z ekonomického rastu až priveľmi pripomína pocit uspokojenia slovenských politikov po príchode veľkých investorov z oblasti strojárstva. No Slovensko tým stratilo štyri roky, počas ktorých sa mala socialistická vláda snažiť o rozvoj ďalších oblastí hospodárstva. Súčasný vládny kabinet, žiaľ, neznížil závislosť našej ekonomiky od jedného odvetvia priemyslu,“ konštatoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Príchod automobiliek po zavedení reforiem pomohol podľa SDKÚ-DS postaviť slovenskú ekonomiku na nohy. No po tomto prvom kroku bolo povinnosťou vlády vytvoriť podmienky aj pre ďalších veľkých investorov aj z iných odvetví. Závislosť hospodárstva od jedného odvetvia priemyslu totiž so sebou prináša riziko, že pri poklese dopytu a nižšej produkcii to pociťuje veľká skupina zamestnancov, ich rodín, ale aj podnikateľov a v neposlednom rade aj štát, ktorý stráca príjmy potrebné na zabezpečovanie svojich úloh a služieb pre občanov.

„Preto musíme podporiť slovenských podnikateľov, ktorí tu žijú, bývajú, deti im tu chodia do školy a nikam neodídu. V prvom rade je potrebné zjednodušiť systém sociálnych a zdravotných odvodov a ich zníženie. V ďalšom kroku zrušenie daňových licencií a zavedenie paušálu pre živnostníkov do určitého obratu. Navyše, malé a stredné firmy do určitého obratu a počtu zamestnancov majú mať polovičnú daň. Veľké firmy musia mať prístup k eurofondom, pretože ich vedia využiť a spolufinancovať. Toto sú kroky, ktoré podporia rast ekonomiky, jej diverzifikáciu a konkurencieschopnosť živnostníkov a podnikateľov v zahraničí,” povedal predseda Sekcie podnikania a zamestnanosti SDKÚ-DS Milan Roman.

Súvisiace články

Aktuálne správy