Nové nájomné zmluvy sa podpisovali v skladoch na celom Slovensku

Slovenský priemyselný a logistický trh sa v druhom štvrťroku vyznačoval zvýšenou aktivitou najmä pri podpisovaní nových nájomných zmlúv. Objem uzatvorených obchodov dosiahol takmer 53.000 štvorcových metrov (m2) a hoci medziročne klesla aktivita o približne 15,5 %, poradenská spoločnosť JLL zaznamenala jej nárast oproti prvým trom mesiacom tohto roka o zhruba 22,5 %.
Z celkového objemu uskutočnených transakcií predstavovali nové nájomné zmluvy takmer 87 %, teda asi 46.000 m2, zvyšok tvorili predĺženia existujúcich nájmov. K najvýznamnejším transakciám patril prenájom nového skladu spoločnosťou Alza v rámci projektu Senec Logistics Center od developéra Goodman (10.000 m2) a podpis novej nájomnej zmluvy potravinového reťazca Tesco v Logisticom parku v Petrovanoch (7000 m2).
Ďalšie tri transakcie druhého štvrťroka s celkovou výmerou približne 6800 m2 boli podpísané v Senci v rámci projektu Prologis Park Bratislava. Na strednom Slovensku bola uzatvorená jedna transakcia, kde si firma Gefco prenajala asi 1700 m2 v P3 parku v Žiline.
Okrem nových nájomných zmlúv došlo od apríla do júna k viacerým expanziám. Svoje skladové a logistické priestory zväčšovali napríklad spoločnosť Quehenberger v Senec Logistics Center (4000 m2), firma Muziker v P3 Park Bratislava (1000 m2) a v tom istom parku svoje priestory rozšíril dlhoročný nájomca firma Schnellecke o ďalších zhruba 2800 m2.
Aktuálne je podľa údajov JLL na Slovensku 1,3 milióna m2 priemyselných a logistických plôch. Na trh v druhom kvartáli pribudlo okolo 2500 m2 nových priestorov, a to v rámci areálu P3 Park Žilina. Momentálne sa vo výstavbe nachádza približne 120.000 m2 plochy, sústredenej prevažne v širšom okolí Bratislavy.
Záujem investorov sa dnes najviac zameriava na priemyselné a logistické nehnuteľnosti, nasledujú kancelárie a maloobchod. V prvom polroku sa uzatvorili dve menšie investičné transakcie – predaj výrobnej haly Ryoka v Nitre slovenskému investorovi Jasplastik a predaj bývalého závodu Panasonic na východnom Slovensku rovnako lokálnemu investorovi.
„Uzatvorenia ďalších približne šiestich transakcií, kde predmetom kúpy a predaja budú nielen jednotlivé priemyselné a logistické nehnuteľnosti, ale aj celé portfóliá, sú naplánované na druhú polovicu roka,“ avizuje spoločnosť.
Miera neobsadenosti priestorov sa aktuálne drží na úrovni 3,62 %. Širšie okolie Bratislavy stále ponúka najväčší objem voľnej priemyselnej a logistickej plochy – približne 40.000 m2, východ takmer 3500 m2 a západné spoločne so stredným Slovenskom ponúkajú rovnako asi 2000 m2.

Súvisiace články

Aktuálne správy