Berlín pripúšťa diskusiu o ministrovi financií eurozóny

Nemecko je ochotné diskutovať o vytvorení postu ministra financií eurozóny, ktorý by spravoval vlastný rozpočet, ku ktorému by prislúchali dodatočné dane

Nemecko je ochotné diskutovať o vytvorení postu ministra financií eurozóny. Ten by spravoval vlastný rozpočet, ku ktorému by prislúchali dodatočné dane. V sobotu o tom informoval magazín Spiegel. Šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker minulý mesiac prišiel s víziou výraznejšej spoločnej kontroly nad ekonomikami eurozóny. To zahŕňa napríklad vytvorenie spoločného ministerstva financií niekedy v budúcnosti.

Podľa informácií magazínu Der Spiegel je nemecký minister financií Wolfgang Schäuble ochotný uskutočniť transfer „významných finančných zdrojov“ do oddeleného rozpočtu eurozóny. Jednou možnosťou je, že 19 krajín eurozóny by previedlo časť výnosov z národnej dane z pridanej hodnoty (DPH) do tohto rozpočtu eurozóny. Minister financií eurozóny by taktiež mal právo k daniam vyberať prirážku, čo by sa rovnalo „euro dani“. „Sme pripravení seriózne diskutovať o tejto téme,“ povedal zdroj z nemeckého ministerstva financií. Schäubleho hovorkyňa tieto informácie nepotvrdila a ani nevyvrátila. „Jednotlivé elementy je potrebné vnímať v celkovom kontexte a taktiež by vyžadovali zmeny v európskych dohodách,“ uviedla. Podľa európskeho poslanca Elmara Broka sa v eurozóne o vlastných daniach uvažuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy