Približne 10 % nemeckých domácností zamestnáva upratovačky načierno

Približne každá desiata nemecká domácnosť využíva upratovacie služby, no väčšina z týchto ľudí pracuje načierno. Informovala o tom agentúra DPA.
Ako vyplýva z dnes zverejneného reprezentatívneho prieskumu inštitútu Forsa, len 36 % z 1500 respondentov, ktorí využívajú pomoc v domácnosti, pomocníka nahlásilo sociálnej poisťovni. Prieskum si objednala organizácia Minijob-Zentrale, ktorá sa zaoberá zamestnávaním na najkratší pracovný úväzok, tzv. mini-job. Ide o zamestnanie s maximálnym mesačným príjmom 450 eur.
Riaditeľ organizácie Erik Thomsen si myslí, že čierna práca môže byť ešte rozšírenejšia, než naznačuje prieskum. Podľa rôznych odhadov celkový počet pomocníkov v domácnosti, ktorí nie sú nahlásení v sociálnej poisťovni, dosahuje až štyri milióny. Poisťovňa eviduje len 284.000 pomocníkov nahlásených domácnosťami na najkratší úväzok.
Prieskum označený aj ako „Upratovací atlas Nemecka“ ukázal veľké regionálne rozdiely v oblasti čistoty a poriadku. Podľa neho si Berlínčania nerobia ťažkú hlavu z pravidelného upratovania. „Každý štvrtý Berlínčan upratuje menej než raz do týždňa,“ povedal Thomsen. Najčistotnejší sú obyvatelia Bádenska-Württemberska.

Súvisiace články

Aktuálne správy