Lekárska pomoc na dovolenke: Najdrahší je transport zraneného domov

, Právo Foto: SITA

Každoročne je situácia rovnaká. Niektorí turisti musia počas dovolenky v zahraničí vyhľadať lekársku pomoc. Zatiaľ čo v Egypte či Tunisku sú to najčastejšie tráviace ťažkosti, v Chorvátsku nie sú výnimkou úrazy spôsobené šliapnutím na morských ježkov. V Grécku sa pripravte na to, že lekárska starostlivosť citeľne zdražela.

Medzi najčastejšie zdravotné problémy v zahraničí patria zažívacie ťažkosti, kožné a slnečné alergie, virózy alebo zápaly očí a uší.

Egypt  
V Egypte ide predovšetkým o ťažkosti s tráviacim traktom a črevné infekcie. Ak kvôli nim budete musieť vyhľadať lekársku pomoc, liečebné náklady sa budú pohybovať zhruba medzi 70 a 350 eur, v prípade jednodňovej hospitalizácie vám lekár vystaví účet na čiastku okolo tisíc eur. Egypt je tiež známy svojou sieťou predražených súkromných kliník, ktoré fungujú hlavne v turistických oblastiach. Turisti sú totiž pre miestnych lekárov hlavným zdrojom príjmov, a tak v záujme vyšších zárobkov pacientov často zbytočne liečia stále dokola. Najjednoduchšie je preto obrátiť sa na asistenčnú službu svojej poisťovne, ktorá vám odporučí lekára zo zmluvného zdravotníckeho zariadenia.

Chorvátsko
Na Jadrane je najčastejšie zranenie spôsobené šliapnutím na morského ježka. Bolestivé vybratie tŕňov potom podľa aktuálnych informácií poisťovní vyjde približne na 100 -120 eur. Svoju daň si pri mori pochopiteľne vyberá aj slnko. Liečba spálenín a úpalu vyjde zhruba na sto eur. Za predpis v chorvátskej lekárni zaplatíte 10 chorvátskych kún (asi 1,32 eura).

Grécko
V Grécku panuje ekonomická kríza, a preto citeľne zdražela aj lekárska starostlivosť. Našťastie sa tam podľa údajov poisťovní turisti stretávajú predovšetkým s drobnosťami, ako sú dýchacie ťažkosti či zápaly očí a uší. Môžu za to klimatizácie aj nie celkom čistá voda v bazénoch. Liečenie ťažkej infekcie dýchacích ciest vyjde na 170 eur. Vážnejšie úrazy v Grécku súvisia  s jazdou na skútri či motocykli, ktoré tam sú bežnými dopravnými prostriedkami. Aj dovolenkári, ktorí síce majú na ne vodičské oprávnenie, ale nie dostatok skúseností s jazdou, využívajú ponuku požičovní. Liečenie ťažkých úrazov potom vyjde na nemalé peniaze, napríklad ošetrenie komplikovanej zlomeniny s nutnou hospitalizáciou sa môže pohybovať okolo 20 tisíc eur.

Najdrahší je transport zraneného domov. V prípade dohodnutého cestovného poistenia ho asistenčná služba poisťovne zaistí klientovi, ktorý nie je schopný sa dopraviť domov sám. Kratšie vzdialenosti sa väčšinou riešia prevozom sanitkou, zo vzdialenejších exotických destinácií však musí byť pacient dopravený letecky. A to buď bežnou linkou, alebo upraveným lietadlom s ambulanciou. Priemerná cena jednej letovej hodiny zdravotníckeho špeciálu sa pohybuje okolo 1850 eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy