Ikona ekonomickej žurnalistiky na predaj: Japonci zaplatia viac než miliardu eur

, the guardian;ČTK Foto: SITA

Financial Times oficiálne potvrdili, že rokovania o predaji novín dospeli do "vyspelého " štádia. Podľa agentúry Reuters sa londýnska spoločnosť FTSE 100 rozhodla predať FT Group nemenovanému globálnemu digitálnemu mediálnemu hráčovi. Suma, za akú by sa finančné noviny, ktoré sa na pulty stánkov dostali po prvýkrát v roku 1888, mohli predať sa pohybuje okolo jednej miliardy libier.

 „Spoločnosť Pearson zaznamenala špekulácie v tlači a potvrdzuje, že vedie pokročilé rozhovory ohľadom možného predaja skupiny FT. Nie je však isté, že tieto rozhovory vyústia do transakcie,“ uviedla firma.

Ako o potenciálnych kupcoch sa najčastejšie hovorí o Axel Springer, Thomson Reuters a Bloomberg.

Firma Mike Bloomberg nahradila svojho dlhoročného šéfredaktora Matta Wincklera  Johnom Micklethwaitom, hneď ako do svojej funkcie nastúpil tento erudovaný bývalý šéfredaktor The Economist, okamžite sa objavili správy o ponuke pre FT. Medzi ďalšími potenciálnymi kupujúcimi by sme našli aj niektorých miliardárov, horlivo túžiacich vlastniť globálnu značku, akou sú Financial Times.

Mediálne spoločnosti je notoricky ťažké oceniť, najmä ak sú súčasťou väčších organizácií. Istý senior bankár sa špekulatívne vyjadril, že FT Group by mohla zinkasovať aj 1,5 miliardy libier za predaj iba kvôli tomu, že je v hľadáčiku niekoľkých záujemcov. Ako príklad poslúži Rupert Murdoch, ktorý zaplatil nad očakávanie dobre, až dvakrát toľko, ako bola v čase predaja odhadovaná hodnota Dow Jones a Wall Street Journal. V roku 2007 sa ich zmocnil za 5 miliárd  dolárov. FT odborníci oceňujú v rozmedzí medzi 750 miliónmi a jednou miliardou libier. Hodnota FT je odhadovaná na 500 miliónov libier, pričom najväčšou neznámou je hodnota 50 % podielu v The Economist. Samotný predaj by nemusel znamenať zmeny v štruktúre vlastníctva The Economist.

Ponuka Bloomberg a Thomson Reuters by mala pravdepodobne za následok významné znižovanie nákladov, škrtalo by sa najmä pri stĺpčekoch úvodníkov. Axel Springer zamestnáva 14 000 ľudí v niekoľkých digitálnych platformách, za vlajkovú loď vydavateľstva sa považuje nemecký bulvárny denník Bild. V minulom roku dosiahli tržbu 3 miliardy eur a zisk 507 miliónov.

Jednou z možností by bolo vyjednať trojročný spoločný podnik, ktorý by nakoniec vyústil do predaja FT Group. Kým bývalá šéfka Marjorie Scardinová kedysi vyhlásila, že noviny zmernia majiteľa "len cez jej mŕtvolu," jej nasledovník John Fallon, ktorý nastúpil do funkcie pred dvoma rokmi, už tak jednoznačnú rétoriku nepoužíva. V roku 2013 Fallon povedal len toľko, že noviny "nie sú na predaj."

Britský vydavateľ Pearson je svetovým lídrom v oblasti vzdelávania, z ktorého má väčšinu svojich príjmov, výnosy vlani predstavovali 1,15 miliardy libier. Financial Times vlastní takmer 60 rokov, vlani mali noviny spoločne s online verziou okolo 720 tisíc predplatiteľov, z čoho 70 percent má predplatenú digitálnu verziu. V poslednom desaťročí klesol predaj tlačenej verzie na polovicu, ale digitálna rastie exponenciálne, a to medziročne až o 21 %, podľa aktuálnych údajov má 504 000 predplatiteľov. Skupina vedie diskusie o predaji Financial Times striedavo už roky a debaty na túto tému sa v poslednom čase zintenzívnili kvôli oslabeniu vzdelávacej divízie, ktorá trpí poklesom počtu vysokoškolákov v Amerike a znížením predaja učebníc.

Podľa údajov vydavateľa zisk FT sa medziročne strojnásobil, ale skupina nemá výsledky výhradne pre noviny, len ako súčasť širšieho FT Group.

Za jedného z veteránov redakcie sa považuje šéfredaktor Lionel Barber, ten sa v rozhovore v septembri minulého roka vyjadril, že si je vedomý pozície, akú dnes noviny majú. "Máme pravdepodobne jednu z najprestížnejších pozícií v žurnalistike, a nemáme v pláne sa jej v dohľadnom čase vzdať."

Popdľa aktuálnych srpáv nakoniec ide o Nikkei, čo je najväčšia mediálna spoločnosť v Japonsku. Za FT Group zaplatí 844 miliónov libier (1,198 miliardy eur). Aj samotný Axel Springer v krátkom vyhlásení uviedol, že nekupuje FT Group. Nikkei patrí k najväčším vydavateľom v Japonsku s ročnými tržbami okolo jednej miliardy libier.

Súčasťou predaja nie je podiel 50 percent v časopise The Economist, ktorý tiež FT Group vlastní, napísala agentúra Reuters. Dohoda je jednou z najväčších akvizícií uskutočnených japonskou mediálnou firmou. Spojenie by malo byť dokončené v štvrtom štvrťroku, musia ho ešte schváliť protimonopolné úrady.

Nikkei bola založená v roku 1876, jej hlavným produktom sú noviny Nikkei a prepožičiava svoj názov hlavnému japonskému akciovému indexu. Vydáva aj knihy a časopisy, je aktívna v oblasti digitálnych médií, databázových služieb a rozhlasového a televízneho vysielania, píše agentúra AP. Denník Nikkei sú najväčšie ekonomické noviny v krajine s 3,12 miliónmi predplatiteľov a je veľmi obľúbený medzi generálnymi riaditeľmi v Japonsku, nedarí sa mu však presadiť mimo domáci trh.

Generálny riaditeľ Pearson John Fallon vo vyhlásení uviedol, že Pearson bol takmer 60 rokov pyšným vlastníkom FT, ale v súčasnom spravodajskom prostredí je najlepším spôsobom, ako zabezpečiť novinársky a komerčný úspech FT, urobiť z neho súčasť globálnej, digitálnej spravodajskej spoločnosti. Pearson sa teraz údajne úplne zameria na svoje vzdelávacie aktivity.

Do skupiny FT Group patrí tiež Investors Chronicle, Banker, MandateWire, Money-Media a Medley Global Advisor. Okrem podielu v The Economist súčasťou predaja nie je ani sídlo firmy v Londýne.

FT prvýkrát vyšli v roku 1888 ako štvorstránkové noviny. Firma Pearson noviny kúpila v roku 1957. V súčasnosti má FT 500 novinárov vo viac ako 50 mestách po celom svete.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy