Brusel schválil plán štátnej pomoci ČR pre výrobcu pneumatík na Žatecku

Európska komisia (EK) dnes schválila regionálnu investičnú pomoc v celkovej výške takmer 117 miliónov eur, ktorú chce česká vláda poskytnúť výrobcovi pneumatík Nexen Tire Corporation Czech, s. r. o., na výstavbu výrobného závodu v Žatci.
Komisia dospela k záveru, že stimuly Českej republiky sú v súlade s pravidlami EÚ pre poskytovanie štátnej pomoci a že budú napomáhať regionálnemu rozvoju bez toho, aby pritom neprimerane narúšali hospodársku súťaž na vnútornom trhu.
„Výstavba továrne na pneumatiky zaistí na Žatecku najmenej 1000 nových pracovných miest a výrazne prispeje k hospodárskemu rozvoju regiónu,“ vysvetlila v tejto súvislosti eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Podľa jej slov exekutíva EÚ schválila túto štátnu pomoc, lebo predstavuje rozumné využitie verejných finančných prostriedkov a je v súlade s pravidlami EÚ pre štátnu pomoc.
Česká republika oznámila EK, že plánuje podporiť výstavbu novej továrne na pneumatiky celkovou sumou 116,8 milióna eur. Tá pozostáva z priamej dotácie vo výške 39,7 milióna eur, z príspevku na vytvorenie pracovných miest 10,1 milióna eur a z daňových úľav a zvýhodnených cien pozemku vyčíslených približne na 67 miliónov eur.
Projekt je spojený s celkovými investičnými nákladmi vo výške 769 miliónov eur a v cieľovej lokalite má vďaka nemu vzniknúť minimálne 1000 nových pracovných príležitostí.
Žatecko čelí vysokej nezamestnanosti a životná úroveň tam nedosahuje priemer EÚ. Ide teda o oblasť, ktorá je podľa príslušných pravidiel EÚ oprávnená na regionálnu pomoc.
Komisia konštatovala, že podiely firmy Nexen (vrátane jej materskej spoločnosti) na relevantných trhoch s pneumatikami zostanú aj po investícii v ČR pod prípustnou hranicou.

Súvisiace články

Aktuálne správy