Spoločnosť Nafta bude na východe Slovenska ťažiť v dvoch ložiskách plyn

Nízka domáca ťažba plynu na Slovensku sa od tohto roku mierne zvýši. Prispieť by k tomu mali dve výhradné ložiská horľavého zemného plynu, a to pri obciach Lastomír a Žbince v okrese Michalovce. Vyplýva to z investičných zámerov, ktoré na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA) predložila Nafta, a. s., Bratislava. Na ložiskách popri plyne firma plánuje ťažiť aj neveľké množstvá gazolínu.
Pri obci Lastomír by mala podľa plánov dosiahnuť ročná ťažba štyri milióny kubických metrov (m3) plynu a 120 ton gazolínu. Z ložiska Žbince sa predpokladá ročne vyťažiť približne tri milióny m3 plynu a 15 ton gazolínu.
Celkové počiatočné geologické zásoby plynu sa k 1. januáru 2014 odhadovali na lokalite Lastomír v objeme viac ako 20 miliónov m3 a na lokalite Žbince 28,4 milióna m3.
Spoločnosť Nafta v zámere pripomína, že Slovenská republika má obmedzené zásoby palivovo-energetických surovín, najmä ropy a zemného plynu, v ktorých je trvalo odkázaná na ich dovoz. Domáca ťažba zemného plynu sa na celkovej spotrebe podieľa približne 2 %. Vlastné geologické zásoby zemného plynu vzhľadom na celkovú spotrebu sú zanedbateľné. Vzhľadom na overené geologické zásoby ropy a zemného plynu nie je možné v budúcnosti očakávať výrazné zvýšenie objemov domácej ťažby a bude potrebné aj naďalej tieto komodity zabezpečovať dovozom.

Súvisiace články

Aktuálne správy