Ako podporiť rast ekonomiky: Pomôžu dievčenské kapely spievajúce socialistickú klasiku

, AFP Foto: SITA; YT/mhelms650571

Rovnako ako mnoho iných čínskych hotelov aj Kunlun International má ceny na dne. Môže sa ale pochváliť izbami s okrúhlymi lôžkami a tanečnými pódiami na ktorých vystupujú každý večer dievčenské skupiny interpretujúce hity robotníckej strany s ostatnými socialistickými klasikami.

Sú mladé a dobre vyzerajúce, čo znamená, že sa nápadne podobajú na Moranbong band, čo je severokórejský hudobný fenomén s obrovským úspechom, členky vyberal samotný vodca Kim Čong-un. Aj keď ide len o ich akýsi revival z Pchjongjangu, dokážu tieto dievčatá v čínskych pohraničných mestách poskytnúť skutočnú zábavu. Je to lepšie riešenie, než by čínsky hotelieri mali platiť za kapelu z Ázie, čo by znamenalo pre diplomaticky izolovanú vládu zaplatiť v natoľko potrebnej tvrdej mene.

V hoteli v meste Hunchun, ktorý je vo výbežku Číny medzi Ruskom a Severnou Kóreou, vystupujú skupiny imitátorov, ktoré ani nemajú vlastné meno. Oblečené majú nevkusné červené habity a mieria na nich výkonné fialové reflektory. Celá paráda je doplnená mrakmi zo suchého ľadu. Ide o ohlušujúce stvárnenie tradičných kórejských ľudových piesní a vlasteneckých melódií, prednes je ale moderný, s kvíliacou elektrickou gitarou, na pozadí dunia bicie a basová linka. A nechýba ani pocta vládnucej strane, "Bez komunistickej strany, by nebola žiadna nová Čína" a k tomu mávanie vlajkami ako na prvého mája. Traja čínski muži v strednom veku obdivne dvíhajú ruky a krčia "bravo!" "Severná Kórea je tak chudobná, skutočne sa potrebuje otvoriť ekonomicky, ako to urobila aj Čína," povedal turista Zhao Dongxia pre agentúru AFP. "Ale kapela to bola celkom dobrá. Je to prvýkrát, čo som videl Severokórejčanov. Nevyzerali byť chudobní."

Mnoho z týchto pohraničných umelcov má hudobné vzdelanie, aj keď pri pohľade na ich produkciu je to len o niečo viac ako v krajine natoľko glorifikované karaoke. V jednej z reštaurácii v Hunchun nahradili tri speváčky pozíciu servírky. Za poplatok si s nimi môžete zaspievať duet. Je to neobvyklý pohľad, ak niekto dá 100 juanov, hlavne v krajine, kde je prepitné extrémne vzácne.

Podobný pohľad na vás čaká aj v neďalekom Ryugyong hoteli. Je to gigantická 105 poschodová stavba v tvare pyramídy, niečo ako v Pchjongjangu, ktorý sa začal stavať v roku 1987, ale do dnes nie je dokončený. Ženy v červených a bielych uniformách synchronizovane stepujú, čím evokujú socialistický RiverDance.

Pchjongjang prísne kontroluje občanov, ktorí majú dovolené opustiť krajinu a politika Pekingu je vracať ilegálnych utečencov z pohraničia späť, aj keď ich osud je neistý. Účinkujúci trávia takmer všetok svoj čas v hoteli, zriedka sa odhodlajú ísť niekam von, povedala speváčka Lim Tae-Jeong agentúre AFP, pričom si obdivne pozerala čínske vydanie časopisu Vogue. "Neviem čítať po čínsky, ale rada si pozriem obrázky, šaty sú veľmi odlišné, veľmi moderné." povedala na obranu Číny. "Samozrejme, že mám rada Moranbong band, aj keď nikdy nebudeme tak dobrí ako oni," priznala na margo svojho výkonu.

Južná Kórea a jej pop kultúra dala Soulu peknú facku v roku 2012, kedy spevák Psy prišiel s hitom Gangnam Style, z čoho sa razom stal celosvetový fenomén. Moranbong band ale už podobný globálny dopad nemali. Ale počas ich koncertov sú ulice Severnej Kórey prázdne a mladí poznajú ich repertoár naspamäť. Je to radikálne odlišné od predchádzajúcich hudobných trendov, charakterizuje ich rýchle tempo a disco štýl.

Pekka Korhonen je profesor politických vied na fínskej University of Jyväskylä, ktorý prevádzkuje internetovú stránku venovanú sledovaniu úspechov tejto skupiny. "Moranbong band sú neuveriteľne populárna skupina, ale čo znamená byť populárny v Severnej Kórei" pýta sa. "Kapela je symbolom Kimovej novej vlády, a preto bude populárna kým on sám nepovie niečo iné."

Severná Kórea vysiela pracovníkov do zahraničia po celé desaťročia, pracujú takmer všade, od ruských drevorubačských táborov, po štátne zákazky a reštaurácie v Kambodži. Podľa odborníkov z oblasti ľudských práv, časť ich mzdy vyplácanej v tvrdej mene je zabavená štátom. Zaužívať sa to začalo od konca roka 2011, kedy sa Kim dostal k moci, ako spôsob na odvrátenie sankcií. Štúdia od North Korea Strategy Center a Korea Policy Research Center z roku 2012 odhaduje, že 60 –  65 000 Severokórejčanov pracovalo vo viac ako 40 krajinách sveta čím pomohli štátu s príjmom 150- 230 miliónov amerických dolárov ročne.

Všetci umelci sú potrebne pyšní na to, že môžu reprezentovať svoju krajinu, ale aj hudobné úspechy predstavujú na severe riziko. Unhasu Orchestra, predtým vrchol severokórejskej hudby, bola rozpustená v roku 2013. Podľa juhokórejskej spravodajskej služby mal začiatkom tohto roka samotný Kim štyroch členov skupiny za špionáž popraviť zastrelením. Pchjongjang sa k tomu nevyjadril.

Aj Ryu Seol-Sin bola v Číne takmer dva roky, ale už začala premýšľať o svojom návrate domov. Dnes 28 ročná absolventka hudobnej univerzity v Pchjongjangu má údajne rovnakú alma mater ako mnoho členov Moranbong bandu."Pred časom som chcela tvrdo na sebe pracovať a snažiť sa, aby som mohla hrať pre obrovské davy, ale teraz si myslím, že chcem učiť hudbu, myslím, že je to stabilnejší a bezpečnejší spôsob, ako slúžiť svojej krajine."

Súvisiace články

Aktuálne správy