Zvýšenie DPH v Grécku je podľa Kažimíra potrebné

Zvýšenie DPH znamená podľa Petra Kažimíra rýchly a okamžitý prijem štátneho rozpočtu.

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) v Grécku je podľa vyjadrenia slovenského ministra financií Petra Kažimíra bolestivé opatrenie, ale zároveň to podľa neho znamená rýchly a okamžitý prijem štátneho rozpočtu. Vyjadril sa tak vo štvrtok po nočnom hlasovaní gréckeho parlamentu. „Atény, tak ako Slovensko predtým, sa potrebujú sústrediť na efektivitu výberu daní a bojovať proti daňovým podvodom a únikom,“ skonštatoval Kažimír.

Nočné hlasovanie gréckeho parlamentu je podľa Petra Kažimíra ďalším krokom, smerom ktorým je nevyhnutné ísť. „Napriek tomu nie sme ani v polčase,“ pokračoval slovenský minister financií. Tá ťažšia a náročnejšia časť, ktorá sa volá implementácia, začína podľa neho teraz. „Balti, Írsko, Portugalsko, Španielsko a Slovensko ukázali, že sa to dá,“ dodal Kažimír.

Poslanci gréckeho parlamentu schválili v noci zo stredy na štvrtok druhý blok reforiem, ktorými eurozóna podmienila poskytnutie finančnej pomoci krajine, ktorá sa nachádza na pokraji bankrotu. Informovala o tom agentúra DPA. Cieľom druhého reformného bloku je zosúladiť grécke zákony s pravidlami Európskej únie o podpore problematických bánk. EÚ ich zaviedla po globálnej finančnej kríze. Majú chrániť daňových poplatníkov a eliminovať riziko, že budú nútení zachraňovať problematické banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy