Štatistické porovnanie krajín: Európska ekonomika rastie, ale štáty sa ďalej rýchlo zadlžujú

, Eurostat;ČTK Foto: thinkstock

Ani rast a lepšie ekonomické vyhliadky neprinútili európskej politiky rozhadzovať menej zo štátneho. Skôr naopak. Dlh európskej dvadsaťosmičky v pomere k hrubému domácemu produktu stúpol v prvom štvrťroku na 88,2 percenta z predchádzajúcich 86,9 percenta. Na Slovensku sa zadlženie zvýšilo len mierne, o štyri desatiny percenta.

Ako vyplýva z aktuálnych údajov Eurostatu, pätica únijných krajín, Grécko, Taliansko, Cyprus, Belgicko a Portugalsko, dlhuje viac, ako sa v ich celom hospodárstve za rok vyrobí. V Grécku sa síce verejný dlh v pomere k hrubému domácemu produktu v porovnaní so štvrtým štvrťrokom minulého roka znížil, s 168,8 percenta je však krajina stále najväčším hriešnikom únie.

A čo je najhoršie, rastu dlhu sa väčšina krajín EÚ podľa analytikov nevyhne ani vo zvyšku tohto roka. "Zvyk žiť na dlh je stále veľmi silný rovnako tak ako predstava, že ďalším dlhom sa nielen splatia  existujúce dlhy, ale ešte aj naštartuje ekonomický rast," hovorí analytik ČSOB Petr Dufek.

Slovensko je jedenástou najmenej zadlženou krajinou EÚ, dlh dosiahol 54 percent HDP. Oproti prvému kvartálu roku 2014 je to pokles z 57,6 %. Celkovo sa verejný dlh znížil v 12 krajinách, napríklad v susednej Českej republike, ale aj v Nemecku či vo Veľkej Británii. A tiež vo všetkých pobaltských republikách. Ostatne Estónsko je vôbec najmenej zadlženou krajinou únie. Dlh v pomere k HDP tam dosahuje 10,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy