Predaj starších domov vzrástol v júni najvyšším tempom za vyše 8 rokov

Predaj starších domov v USA v júni prudko vzrástol, pričom zaznamenal najvyššie tempo rastu za viac než osem rokov.

Predaj starších domov v USA v júni prudko vzrástol, pričom zaznamenal najvyššie tempo rastu za viac než osem rokov. Pod rast sa podpísal vysoký dopyt, ktorý spôsobil, že ceny domov dosiahli nový rekord. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Americká Národná asociácia realitných kancelárií (NAR) uviedla, že predaj starších domov v Spojených štátoch vzrástol v júni medzimesačne o 3,2 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,49 milióna. Ekonómovia očakávali rast predaja, počítali však s tým, že to bude okolo 5,4 milióna domov.
Júnový údaj predstavuje najvyššie tempo rastu od februára 2007, keď predaj dosiahol ročnú mieru 5,79 milióna domov. V medziročnom vyjadrení sa predaj starších domov zvýšil v júni o 9,6 %.
K výraznému rastu predaja domov prispel vyšší dopyt, ktorý podporilo zlepšovanie situácie na trhu práce a relatívne nízke ceny hypoték. To sa odrazilo aj na cene nehnuteľností. Stredná cena domu vzrástla medzimesačne o 3,3 % a medziročne o 6,5 % na 236.400 USD (216.841 eur), čo je nové historické maximum.

Súvisiace články

Aktuálne správy