Vyústenie diplomatického incidentu: Kirgizsko predčasne vypovedalo spoluprácu s USA

, ČTK Foto: SITA

Kirgizská vláda sa rozhodla predčasne ukončiť zmluvu o spolupráci s USA, vďaka ktorej táto chudobná a nestabilná stredoázijská krajina dostávala zo zámoria mnohomiliónovú technickú a humanitárnu pomoc. Washington nad rozhodnutím vyjadril poľutovanie, pomoc Kirgizsku vraj ale bude posielať ďalej.

Rozhodnutie Biškeku, ktoré nadobudne účinnosť koncom augusta, predchádzal diplomatický incident medzi oboma krajinami. Nevôľu kirgizskej vlády vyvolalo rozhodnutie amerických úradov udeliť cenu väznenému kirgizskému aktivistovi Azimžonovi Askarovovi.

Novinár a obranca ľudských práv bol odsúdený na doživotie za údajné podnecovanie etnickej a náboženskej nenávisti. Proti udeleniu americkej ceny minulý týždeň oficiálne protestovalo kirgizské  ministerstvo zahraničia.

Americko-kirgizská zmluva platila od roku 1993 a Kirgizsko vďaka nej dostal z USA pomoc v celkovej výške zhruba dve miliardy dolárov. Washington na rozhodnutie kirgizských úradov reagoval vyhlásením, že napriek vážnym nezhodám bude pomoc poskytovať ďalej.

Kirgizsko, ktoré v posledných desiatich rokoch prešlo dvoma násilnými zmenami vlády, sa stále tesnejšie zbližuje s Moskvou. Rusko má neďaleko Biškeku veľkú leteckú základňu a v Kirgizsku udržiava silný vojenský kontingent. Stredoázijská krajina sa nedávno pripojila k euroázijskej hospodárskej únii, ekonomickému zoskupeniu v postsovietskom priestore riadenom Ruskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy