Nadmerné míňanie môže spôsobiť podovolenkovú finančnú depresiu

, TASR Foto: thinkstock

Dodržiavanie disciplíny počas dovolenky býva niekedy nadľudský výkon. Dovolenkárov lákajú zaujímavé lokálne výrobky, kozmetika alebo aj šperky. Práve kúpou takýchto maličkostí, ktorými sa rozmaznávajú, sa často podarí prekročiť plánovaný dovolenkový rozpočet a ohroziť hladký chod domácnosti po návrate.

Podľa Tomáša Jezerčaka, odborníka na osobné financie z Partners Group SK., by každý, kto siahol počas dovolenky na železnú rezervu, mal čo najskôr vrátiť peniaze tam, odkiaľ si ich "požičal". V opačnom prípade sa môže dostať do finančného kolotoča a doznievajúci príjemný pocit z dovolenky nahradí finančná depresia.

"Klientom zvyčajne ešte pred dovolenkou radím, aby si stanovili maximálnu čiastku, ktorú minú na stravu, výlety a dovolenkové nákupy. Túto sumu si vložia na jeden účet a počas dovolenky čerpajú iba z neho. Prípadne si môžu časť z tejto sumy vziať ako hotovosť," odporúča Jezerčák. Zároveň radí odkladať si počas dovolenky všetky bločky a doklady o platbách, kedže iba takto sa dá presne vypočítať, koľko dovolenka reálne stála a kde sa dotyčný odklonil od plánovaného rozpočtu.

Prehľad míňania je tiež dobrým návodom pri plánovaní dovolenky v ďalších rokoch a môže pomôcť vyvarovať sa rovnakých chyb v budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy