Hierarchia investorských zručností: Nestavajte dom od strechy

, fool.com Foto: SITA

Morgan Housel na svojom webe The Motley Fool píše, ako raz v lete, ešte počas štúdia na vysokej škole, bol na stáži v investičnej banke. Bola to tá najhoršia práca, akú kedy robil.

S kolegom celé dni párovali príkazy na akciovom trhu, Jeho kolega bol skvelý, až to naháňalo strach. Bol to ten typ človeka, s ktorým sa nechcete dať dohromady, pretože v jeho prítomnosti si pripadáte strašne hlúpo. "Dokázal sa orientovať v súvahách a analyzovať obchodné stratégie ako nikto iný, koho som do vtedy a od vtedy poznal," píše Housel. "Bol to najbystrejší investor, akého som kedy stretol."

Študoval na elitnej škole patriacej do Ivy League a po skončení dostal skvele platené miesto u jedného obchodníka s cennými papiermi. Jeho výsledky však boli azda najhoršie, aké si možno predstaviť. Preukázal obdivuhodnú schopnosť vyberať presne tie aktíva, ktoré vždy stratili polovicu svojej hodnoty.

Ten chlap bol na papieri génius, ale nemal dispozície stať sa úspešným investorom. Mal mentalitu gamblera a nedokázal pochopiť, že sa jeho študijné schopnosti nepreniesli do investičných zručností. Jeho študijné schopnosti mu boli nanič, pretože jeho emócie z neho robili hrozného investora.

Ide o skvelý príklad jednej veľkej investorskej pravdy: môžete excelovať v jednej oblasti, ale to neznamená, že budete rovnako dobrí vo všetkom. Existuje určitá hierarchia investorských schopností a potrieb. Niektoré investičné zručnosti musia investori zvládnuť skôr než všetko ostatné.

Z obrázku je zrejmé, čo má Housel na mysli. Najdôležitejšie oblasti investovania sa nachádzajú v spodnej časti. Pred postupom na ďalší stupeň musí investor dokonale zvládnuť ten aktuálny. Všetky stupne sú dôležité a žiadny nemožno podceniť.

Môžete byť najlepší na svete vo výbere akcií, ale ak nakupujete draho a predávate lacno, čo je klasická chyba väčšiny investorov, nič z toho nemáte. Ako investori zlyháte. Rovnako tak platí, že ak ste najlepší vo výbere titulov, ale v akciách máte iba pätinu svojho majetku, čo je ďalšia bežná chyba pri alokácii aktív, dieru do sveta neurobíte.

Môžete byť skvelí v daňovej optimalizácii, ale ak vyberáte zlé akcie, nezostane vám veľa peňazí zo ziskov na to, aby ste nejaké dane vôbec boli nútení riešiť. A ak mrháte peniazmi za poradcu, daňové úspory sa stávajú irelevantnými.

Častou chybou investorov, ktorí robia chyby, je ich pokušenie vyriešiť určitý problém skôr, ako zvládnu niečo dôležitejšie. Môže to byť psychicky náročné, pretože ak sa investor dostane k pokročilejšiemu problému, môže ho to viesť k domnienke, že úspech je vlastne istý. V konečnom dôsledku však všetku snahu a celkový úspech môžu zhatiť aj tak základné veci, ako sú alokácie aktív alebo emócie.

Súvisiace články

Aktuálne správy