Pre nízke ceny ropy hrozí Rusku dhšia recesia

Pre ruskú ekonomiku, ktorá je závislá od príjmov z predaja ropy, znamená pokles cien komodity, že sa jej recesia môže natiahnuť a potrvá aj na budúci rok. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Po oživení cien ropy z januárového šesťročného minima sa zdalo, že koniec recesie ruskej ekonomiky, prvej od roku 2009, je už na dohľad. Ale v predchádzajúcich týždňoch sa zotavovanie trhu s ropou zastavilo. To vyvoláva pochybnosti, či ruská ekonomika v roku 2016 ožije a pomôže vláde stlačiť deficit verejných financií.
Nepokojný vývoj na ropnom trhu bude skúškou optimizmu prezidenta Vladimira Putina, ktorý už vyhlásil, že Rusko má najhoršiu časť hospodárskej krízy za sebou.
Podľa odhadu banky ING Rusko pre vyrovnanie rozpočtu potrebuje, aby sa cena ropy zvýšila na 80 USD (73,62 eura) za barel (159 litrov). Ale ak sa cena ropy udrží pod hranicu 60 USD/barel, recesia bude pokračovať aj v nasledujúcom roku. Vláda v Moskve tak bude musieť ešte viac znížiť svoje výdavky a použiť aj peniaze z rezervného fondu a ďalších fondov.
Ruská vláda už vlani znížila rozpočtové výdavky o 10 % v reakcii na pokles cien ropy a tiež pre sankcie Západu.
Podľa najhoršieho možného scenára v rámci záťažových testov ruskej centrálnej banky, ktorý vychádzal z predpokladu, že cena ropy sa bude pohybovať okolo úrovne 40 USD za barel a výkon ekonomiky klesne o 7 %, až 187 bánk v Rusku môže mať problémy s nedostatočnou výškou kapitálových rezerv a dohromady budú potrebovať 600 miliárd rubľov (9,69 milióna eur), pričom podiel zlých, nesplácaných úverov sa viac ako zdvojnásobí na 17,7 %. Pri tejto cene ropy bude výkon ekonomiky klesať aj v nasledujúcich dvoch rokoch.
Vláda pritom očakáva, že už v roku 2016 sa ekonomika vráti k rastu a jej výkon sa zvýši o 2,3 %. Kabinet zlepšil aj odhad na tento rok a najnovšie predpovedá, že hospodárstvo klesne o 2,8 % namiesto o 3 %.
Pri príprave rozpočtu na budúci rok však vláda počítala s cenou uralskej ropy okolo 60 USD za barel, vďaka čomu by sa schodok v rozpočte v roku 2016 znížil na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohoročných očakávaných 3,7 % HDP. Ale cena severomorskej ropnej zmesi Brent, od ktorej sa odvíja aj cena uralskej ropy, sa dnes do 9.27 moskovského času znížila na 56,67 USD za barel.
(1 EUR = 61,9215 RUB; 1 EUR = 1,0867 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy