Skromný miliardár: Môže si dovoliť čokoľvek, zvolil si najväčšiu obývačku na svete

, businessinsider;NYTimes;Las Vegas Weekly

Ale Hsieh podniká v technológiách a treba priznať, že celkom úspešne. Napriek tomu, že jeho čisté imanie dosahuje 820 milliónov dolárov, žije ako bežný smrteľník. Jeho domovom je príves, ktorý zdieľa so svojim maznáčikom v Las Vegas.

Tony Hsieh sa narodil v Illinois a vyrastal v San Franciscu, je z prvej generácie taiwanských Američanov. Obaja jeho rodičia sa narodili v Taiwane a potom emigroval do Ameriky. Ešte ako mladý absolvent  Harvardu, spoluzakladal stránky LinkExchange, neskôr o ne prejavil záujem Microsoft, v roku 1999 spoločnosti za ne zaplatila 265 miliónov dolárov. Peniaze z predaja šli do inej firmy, Zappos, kde sa stal výkonným riaditeľom. Aj tá ale nakoniec skončila v pazúroch veľkého hráča. Spoločnosti Amazon ju kúpila za 1,2 miliardy dolárov. Nešlo všetko šlo len Tonymu Hsiehovi, a rozhodne to nebol aiba hotovosť. Získal aj akcie Amazonu, ktoré od momentu predaja poslnili trojnáobne. Vyzerá to tak, že tento chlap má nos vycítiť tie obchodné trendy na internete, ktoré majú skvelú budúcnosť. Hsieh mal teda celkom pekný balík, s ktorým sa už dá experimentovať.

Peniaze ale pre Tonyho nie je to prvé posledné. Je to len spôsob ako sa dopracovať k cieľu. "Na peniazoch mu jednoducho nezáleží. Keby mal len milión dolárov, minul by 999 999 aby takto mohol žiť vo Vegas. Bol by rovnako spokojný s tým jediným dolárom v banke ak má okolo seba ľudí, o ktorých sa zaujíma a oni sa zaujímajú o neho," vyjadril sa pre Businessinsider bývalý akcionár Zappos, Erik Moore.

A ako to vlastne žije? Ešte vlani obýval luxusný byt na 23. poschodí. Ten ale dočasne vymenil za príves so stiesnenými životnými podmienkami. Rozhodol sa investovať 350 miliónov dolárov, aby do Las Vegas prilákal viac obchodníkov. Kúpil mimo centra pozemok na ktorom zaparkoval prívesy a mobilné domy. Tieto prívesy určite poznáte minimálne z filmov, ide o nádherné strieborné karavany, ikonu na americkom trhu. V roku 2013 sa ich maloobchodná cena začínala niekde okolo  48 000 dolárov. Tridsať prívesov je zoradených pekne vedľa seba, každý z nich má k dispozícii plochu 18,58 štvorcových metrov. Prívesy budú dočasným ubytovaním aj pre hudobníkov, ktorí sem prídu koncertovať. Hsieh totiž plánuje z tejto oblasti vytvoriť pod holým nebom "koridor plný živej hudby."

Park sa podobá tomu, v akom žijú dočasne programátori v Silicon Valley. Každá jednotka má dva televízory, audiosystém s Bluetooth. Interiér zdobí exkluzívny drevený obklad, hoci priestor v sprche neumožňuje pohodlnú očistu Američanovi priemernej hmotnosti.  

Hsieh dal svojmu prívesu meno "Llamapolis", býva v ňom spolu so svojou alpakou Marley. V Airstream Village, ako sa park volá, nájdeme okrem prívesov aj drevené domčeky, ktoré ale nemajú dostatok priestoru pre umiestnenie gauča či kuchynského stola. Celý park je postavený na komunitnom živote, obyvatelia sa stretávajú večer pri ohni, pri premietaní filmov, alebo v spoločnej kuchyni umiestnenej v prepravnom kontajneri a voľnom priestore pred ním. Hsieh hovorí, že vďaka spoločným priestorom sa vytvára možnosť stretnúť sa ľuďmi a zdieľať svoje myšlienky. "Minimálne ste nútený veľa zdraviť, stretnete tu ľudí častejšie ako keď bývate v zástavbe, alebo bytovom dome," vyjadril sa jeden z rezidentov parku.

Ide vlastne o experiment, vlastniť kúsok mesta. Tým sa to ale nekončí, Hsieh chce ešte rozbehnúť miestne aktivity v reštauračnom biznise, angažovať sa chce aj v predaji kníh. Aktuálne sa ale snaží rozbehnúť spoločnosť Holacracy, ktorá by umožňovala, aby v jej riadení mal hlas každý jej  zamestnanec. Zároveň vyčlenil peniaze aj na to, aby dokázal Vegas zatraktívniť pre investorov, aby sem neprichádzali ľudia iba za hazardom. Hsieh chce prilákať viac obchodných mozgov do tejto oblasti.

Možno práve práca v jednej z týchto firiem by mohla byť prácou na plný úväzok pre idealistického multimilionára. "Mnoho spoločností hovorí o rovnováhe medzi prácou a súkromným životom, my radšej o integrácii pracovného a osobného života. Na konci dňa je život," povedal Hsieh pre New York Times.

Ani jeden z jeho projektov so zmenou paradigmy samozrejme neprebieha hladko. Predmestie Las Vegas má síce niekoľko nových obchodov a reštaurácií, ale problémy, ako je bezdomovectvo a nezamestnanosť naďalej pretrvávajú.

Hsieh už dokázal, že vie ako založiť a prevádzkovať úspešné firmy. Svoju skúsenosť využil aj vo svojej paralelnej kariére, ako obchodný vizionár, autor knihy "Delivering Happiness" a motivačný rečník. Ale tentoraz sa rozhodol ísť o niečo ďalej, neváhal vsadiť svoje imanie aj povesť do pre neho zatiaľ najambicióznejšej vízie. "Keď som sa sem presťahoval, tak som navštívil predmestie, bolo to tam nepríjemné. Neskôr to bolo čoraz horšie, ale teraz je to naozaj zábavné miesto, kam sa oplatí ísť ako do cieľovej destinácie. Každý, kto hovorí, že tento projekt významne a trvalo neovplyvnil Las Vegas, je šialený," povedal pre New York Times Mark Guadagnoli, profesor na University of Nevada, ktorý žil v meste 20 rokov. "Hsieh je gambler, ktorý strieľa na Mesiac,“ povedal Guadagnoli, ktorý mal tú česť s Hsiehom pár rokov spolupracovať. "Sú to dosť šialené experimenty, ale taký je Tony. Niekedy hovorí veci, ktoré nedávajú žiadny zmysel, ale o pár rokov neskôr už zmysel dávajú. Možno, že toto je jedna z nich."
 

Súvisiace články

Aktuálne správy