Aj počas dovolenky sa dá ušetriť, na energiách

, moenymag Foto: thinkstock

Slovíčko šetriť počujeme z každej strany. Škrty sa už prenášajú aj na dovolenky, na ktoré sa tešíme celý rok. Avšak zatiaľ čo sa obmedzujeme na dovolenke, často zabúdame, že nám doma zbytočne utekajú peniaze za energie.

Najzákladnejšie pravidlo znie: nenechajte spotrebiče zbytočne žrať energiu. Ide hlavne o prístroje, ktoré sa po vypnutí ovládačom prepnú do pohotovostného režimu. Je ľahké si zvyknúť na vypínanie napríklad televízora diaľkovým ovládačom. Keď však odchádzate na dovolenku, argument pohodlia  už neobstojí. Všetky prístroje vytiahnite zo zásuviek. Ak by ste mali celoročne zapnuté prístroje v pohotovostnom režime, najväčším žrútom je videorekordér, na druhom mieste nasleduje stolný počítač, odporúča sa aj v priebehu roka vypnúť modem alebo wi-fi router. Ich spotreba je okolo 10 wattov.

Možno si pomyslíte, že odpojením prístrojov ušetríte za dovolenku len pár drobných a kvôli tomu sa vám rozhodne nechce chodiť po izbách a vyťahovať šnúry zo zásuviek. Ale uvedomte si, že tak môžete ušetriť aj väčšie sumy. Najviac búrok totiž býva práve v lete. Keď blesk udrie do vášho bleskozvodu alebo v blízkosti vášho domu, jeho sila môže spôsobiť prepätie v elektrickej sieti. Pripojená televízia alebo počítač tento náhly nápor energie nemusia vydržať, a prístroj sa poškodí. Preto sa oplatí preventívne vypojiť všetky elektrické prístroje s výnimkou chladničky či mrazničky.

Ešte drahšie než elektrina vás môže vyjsť zbytočná spotreba vody. Pretekajúci záchod môže spôsobiť zbytočnú stratu 150 až tisíc litrov za deň. Najlepšou ochranou úniku vody je vypnutie hlavného uzáveru vody pred odchodom na dovolenku. Ak vám však chodí zalievať kvety sused alebo kamarát a vy ho nechcete zaťažovať s neustálym zapínaním a vypínaním uzáveru vody, rozhodne si prekontrolujte, či vám nekvapká kohútik alebo nepreteká záchod. Podobne sa dá ušetriť aj na vode na polievanie záhrady. Sud na dažďovú vodu dokáže ušetriť nemalé čiastky. Nezabudnite o ňom povedať známemu, ktorého ste poverili zalievaním záhrady a kvetín.

S návratom z dovolenky je spojené veľké pranie. Aj na ňom môžete veľa ušetriť. Väčšinou je bielizne toľko, že sa dá bez problémov  naplniť celý bubon. Ak však máte napríklad červeného oblečenie málo, radšej ho nechajte v koši na bielizeň a počkajte, až ho bude viac. Na polovičný program práčka zvyčajne spotrebuje rovnaké množstvo energie i vody ako na plný bubon. Predpieranie používajte len pri silne znečistenom oblečení. Na bežnú špinu a prepotené veci stačí nastaviť teplotu na 40 ° C. Oplatí sa to. Uvedomte si, že jednoduchým znížením teploty z 90 ° C na 60 ° C, ušetríte 25 % energie. Pozor tiež na zastarané modely práčok. Ak je tá vaša z 90. rokov, spotrebuje o 30 % viac energie než nové úsporné modely.

Súvisiace články

Aktuálne správy