Ak cestovná kancelária skrachuje, má poisťovňa uhradiť plnú cenu zájazdu

Ak cestovná kancelária skrachuje, jej poisťovňa by mala klientom uhradiť v plnej výške ceny zájazdov, ktoré sa pre krach neuskutočnili. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd v Brne, ktorý zamietol sťažnosť poisťovne Generali. Informoval o tom server iDNES.cz.
Poisťovňa tvrdila, že môže vyplácať peniaze len do limitu dohodnutého plnenia. Podľa Ústavného súdu však povinnosť plnej náhrady plynie zo zákona o podnikaní v cestovnom ruchu.
V konkrétnom prípade mal klient vycestovať na dovolenku s cestovnou kanceláriou I. Parkam Holidays. Zájazd sa ale neuskutočnil, kancelária totiž skončila v konkurze. Klient potom od poisťovne dostal 13.788 Kč (509,31 eura) napriek tomu, že plná cena zájazdu bola takmer o 10.000 Kč vyššia (23.384 Kč).
Rozdiel medzi oboma sumami klientovi následne priznal Obvodný súd pre Prahu 2. Dospel k záveru, že ak sa kancelária dostane do úpadku, je nutné vrátiť zákazníkovi plnú cenu zájazdu. Opačný výklad podľa obvodného súdu nemá žiadne logické odôvodnenie. Poisťovňa Generali ale verdikt považuje za zmenu princípov poisťovníctva.

Súvisiace články

Aktuálne správy