Ani Buffet nedokázal odolať: Grécke ostrovy sú superlacné, jeden si hneď kúpil

, spiegel online;ČTK Foto:privateislandsonline.com; YT/Valentina Frisi

Investorská legenda je známa svojimi rozhodnutiami, ktoré dokážu priniesť pekné výnosy. Ceny gréckych ostrovov sú teraz veľmi atraktívne nielen pre mimoriadne bohatých.

Terčom najnovšej investície hviezdneho investora Warrena Buffetta je grécky ostrov v Egejskom mori. Buffett ho kúpil za asi 15 miliónov eur spoločne s Alessandrom Protom, gréckym realitným podnikateľom. Ide o ostrov Agios Thomas, píše spiegel online, ale ďalšie podrobnosti zverejnené neboli.

Agios Thomas sa nachádza neďaleko Atén, na vodnom taxíku sa na ostrov dá dostať do 45 minút. Dokonca aj rýchlejšie, a to za 20 minút loďou z mesta Korinte. Na stránke „súkromné ​​ostrovy online“, kde sa Agios Thomas predával pod anglickým názvom "Svätý Tomáš", sa uvádza rozloha 121 hektárov a dobrý prístup. Ponúka výborné útočisko pre európsku elitu, potenciálni kupci sú tiež poučení, že grécke ostrovy predstavujú "status symbol."  Ceny nie sú až vysoké, že by sa ponuka týkala výhradne superboháčov.

Tento typ investície je "v súčasnosti pre rozvoj nehnuteľností veľmi atraktívny," presvedčil Buffetta Proto. Potenciálnych zákazníkov priťahujú veľmi nízke ceny nákupov a nedávne zjednodušenia pri procese nákupu a právnych požiadaviek.

Ceny gréckych ostrovov sú v súčasnosti na úplnom dne. Sprístupnili sa tak pre širšiu klientelu záujemcov, už za 1 600 000 eur nájdete v ponuke miniostrov, napríklad prostredníctvom stránky Vladi Private Islands. Kondomínium vo veľmi dobrej lokalite pre veľkú rodinu a za takúto cenu, nie je možné získať v mnohých európskych mestách.

Na obchodoch s ostrovmi sa bude podieľať grécka vláda, ktorá nedokázala presadiť zrušenie dane z nehnuteľností u svojich veriteľov. Pre Grécko je to asi 6000 ostrovov a ostrovčekov. Tie sú často v súkromnom vlastníctve a dedia sa z generácie na generáciu. Ale háčik je v tom, a s tým musí počítať rovnako kupujúci ako aj potenciálny kupca, že v Grécku sú všetky pláže zo zákona verejné. Každý, kto si kúpi ostrov musí rátať s tým, že sa u neho objavia kotviace jachty, ktorých posádka sa preplaví na breh a pohodlne sa usadí na pláži.

Je však len veľmi málo pravdepodobné, že by Buffett chcel miesto využívať pre vlastnú rekreáciu. Ako je jeho zvykom, plánuje skôr ostrov výhodne speňažiť. Potencionálnych kupcov nebude zrejme málo. Do pozemkov uprostred smaragdového Egejského mora investovali ruskí oligarchovia a záujem prejavujú aj hollywoodske hviezdy. Na tie napojenie práve jeho terajší spoločník Preto. Muž, ktorý podľa niektorých špekulácií je predobrazom Christiana Greya, hrdinu populárnej erotickej trilógie Päťdesiat odtieňov sivej, Päťdesiat odtieňov temnoty a Päťdesiat odtieňov slobody, sprostredkoval ostrov hercovi Johnnymu Deppovi a to za 4,2 milióna eur. Záujem prejavili údajne aj Brad Pitt a Angelina Jolie.

Warren Buffett ale nakoniec správy o kúpe ostrova poprel. Miliardár tieto správy označil za "úplný výmysel". "Kým sa nezačali objavovať tieto správy, nikdy som o tom človeku nepočul," citovala z Buffettovho vyhlásenia agentúra Reuters. Taliansky podnikateľ neskôr poprel, že by médiám o pláne na kúpu ostrova spolu s Buffettom povedal, dodal ale, že americkému investorovi rovnako hodlá niektorý z gréckych ostrovov predať.

Správu v sobotu priniesol grécky týždenník Preto Thema. Od neho ho prevzala grécka tlačová agentúra AMNA a po nej rad ďalších spravodajských serverov vrátane amerického periodika Newsweek.

"Kto je oblečený, spoznáte, až voda opadne. A v tomto prípade je pán Preto oblečený a skôr alebo neskôr nejaký ostrov v Grécku (Buffettovi) predá," uviedla v e-maile zaslanom pre Reuters Protova asistentka Federica Salaová. Narážala tak na Buffettov obľúbený citát, že "až voda opadne, spoznáte, kto plával nahý". Buffett sa tak vyjadruje k tomu, kedy je rast akcií oprávnený a kedy je len výsledkom prílišného optimizmu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy