Vranov nad Topľou: Mesto zlepšilo hospodárenie, plánuje nové projekty

Finančná kondícia mesta Vranov nad Topľou sa zlepšuje. Porovnávajúc uplynulé roky tak zhodnotila situáciu miestna radnica.

Finančná kondícia mesta Vranov nad Topľou sa zlepšuje. Porovnávajúc uplynulé roky tak zhodnotila situáciu miestna radnica. Pre mesto plánuje nové investície.
Radnica hospodárila vlani s rozpočtom 18.221.211 eur. Celkové príjmy mesta medziročne narástli o 400.00 eur. "V roku 2014 v porovnaní s rokom 2013 dlhodobý hmotný majetok vzrástol o hodnotu takmer 132.000 eur. Pohľadávky mesta sa zvýšili o 24.700 eur, záväzky bez započítania rezerv sa znížili o 773.500 eur," vyčíslila hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková.
"Úverová angažovanosť mesta, bez úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na výstavbu nájomných bytov a bez Komunál Eurofondy úveru (KEÚ), predstavuje 29,17 % zo skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka. Takže aj napriek prijatiu nového úveru na obstaranie ľadovej plochy sa oproti roku 2013 znížila," doplnila hovorkyňa.
Pre porovnanie, k 31. decembru 2011 predstavovala úverová angažovanosť mesta, bez úverov zo ŠFRB a KEÚ, 38,63 % zo skutočných bežných príjmov roka 2010. Radnica si v dôsledku priaznivejšieho hospodárenia vytvorila dobrú východiskovú pozíciu pre budúce investície, tvrdí Fedorňáková.
Samospráva sa v tejto súvislosti spolieha hlavne na pomoc z eurofondov. K jej najbližším prioritám patria dokončenie rekonštrukcie centra mesta, verejného osvetlenia, modernizácia a zvýšenie kapacít materských škôl a revitalizácia objektu Základnej školy Bernolákovej.
Z ďalších projektov spomenula hovorkyňa stavebné úpravy Obradnej siene, zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu a Centra voľného času. Radnica chce ďalej realizovať protipovodňovú ochranu, rozvíjať cezhraničnú spoluprácu, pokračovať v projektoch sociálna práca, rómske občianske hliadky a budovať vo Vranove nové cyklotrasy.

Súvisiace články

Aktuálne správy