Za 1. polrok bolo najviac úrazových dávok za poranenie končatín

Na účely posúdenia nároku na úrazovú rentu Sociálna poisťovňa (SP) v 1. polroku 2015 posúdila 268 prípadov, čo je o 66 viac ako v 1. polroku 2014. V 235 prípadoch bol určený pokles pracovnej schopnosti poškodeného viac ako 40 %, čo je podmienka na vznik nároku na úrazovú rentu a v 33 prípadoch nárok nevznikol.
Zdravotný stav osôb, ktoré utrpeli pracovný úraz alebo im bola priznaná choroba z povolania, posudzujú v súvislosti s poskytovaním úrazových dávok posudkoví lekári Sociálnej poisťovne. Najčastejším medicínskym dôvodom pri pracovných úrazoch boli poranenia kolena a predkolenia, poranenia hlavy, pleca a ramena, poranenia viacerých oblastí tela.
U chorôb z povolania to bola choroba z dlhodobého, nadmerného a jednostranného zaťaženia končatín – ochorenia kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín, na druhom mieste to bola choroba z vibrácií a na treťom porucha sluchu z hluku.
Na účely posúdenia nároku na jednorazové vyrovnanie, ktorého podmienkou na priznanie je miera poklesu pracovnej schopnosti najmenej 10 %, bol v 1. polroku tohto roka posúdený zdravotný stav 52 osôb. V 44 prípadoch bola podmienka splnená, nárok na dávku nevznikol v 8 prípadoch.
Posudkoví lekári zároveň vykonali kontrolu 1847 lekárskych posudkov vydaných ošetrujúcimi lekármi na účely náhrady za bolesť a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia. V 407 prípadoch bola dávka krátená, keďže lekársky posudok vystavený ošetrujúcim lekárom neobsahoval správne bodové ohodnotenie pracovného úrazu alebo choroby z povolania, na základe ktorého sa náhrady poskytujú.
V súvislosti s poskytovanou dávkou – náhrada nákladov spojených s liečením – bola vykonaná kontrola účelnosti vynaložených nákladov v 517 prípadoch. V 446 prípadoch bola dávka priznaná v plnej výške, v 71 prípadoch bola dávka po kontrole posudkovým lekárom krátená.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy