Svadby v domoch smútku: Biznis so smrťou je pomaly na ústupe, treba hľadať nové možnosti

, AP Foto: SITA

Danessa Molinderová mala svoj veľký deň len nedávno. V bielych šatách so závojom vstúpila na nádvorie, kde ju na opačnom konci čakal ženích. Romantické prostredie, iba dekoratívne dvere s mriežkou im bránili v pohľade na neďaleký cintorín s 73 000 hrobmi.

Molinderovej svadba bola jednou z viac ako 50 podobných, ktoré sú naplánované v Community Life Center, rozprestierajúcom sa na pozemku cintorína. Okrem posledných rozlúčok tu usporadúvajú aj plesy, spoločenské rauty a dokonca aj raňajky so Santom. "Je to taká krásna budova," povedala Molinderová. "To je to, čo nás sem pritiahlo."

Domy smútku ako ich poznáme už nie sú výhradne len na smútočné obrady. Firmy, ktoré sa kedysi zameriavali iba na pohreby a na spomienky na počesť mŕtvych, sú teraz otvorené aj pre nové pole pôsobnosti. Hľadaj spôsoby ako si doplniť príjmy, ktoré im z roka na rok klesajú. Pohrebné ústavy to odôvodňujú tým, že stále viac ľudí uprednostňuje jednoduchšie, menej nákladné pohrebné služby. Dostávajú sa pod tlak, keď rastie popularita kremácií, ktoré ale vychádzajú o polovicu lacnejšie, než je tradičný pohreb s uložením rakvy. Podľa predpokladov by sa mala kremácia o niekoľko rokov stať najbežnejšou formou pohrebného obratu. Jednotlivé pohrebné ústavy ale majú vo svojich domoch smútku priestory, ktoré sa dajú využiť aj na svadby alebo iné veľké slávnostné podujatia. Čoraz menej ľudí v kostoloch predznamenáva aj zvýšenie dopytu po netradičných miest pre svadby a recepcie.

Americké pohrebné ústavy a cintoríny sa už na zmenu pripravujú na celoštátnej úrovni. Takmer 10 percent z 280 respondentov prieskumu Národnej asociácie pohrebných ústavov vlani potvrdilo, že vo svojich komunitných centrách chcú hostiť aj ďalšie podujatia. Ide o 4 percentný nárast oproti roku 2011. "Sme podnikatelia a musíme nájsť spôsoby, ako si udržať rast," povedal Bruce Buchanan, majiteľ pohrebného ústavu pre agentúru AP.

Mladšia generácia má už iný prístup k smrti, ako ich rodičia a starí rodičia. Ľudia nie sú tak náboženský ako kedysi a ich postoje voči smrti sa menia. Aj využitie domov smútku sa tým pádom mení. Nebudú viac zamerané tak jednostranne. "Mohli byť príťažlivé pre páry, ktoré hľadajú miesto pre hostinu na svoj veľký deň, ale ktoré nie sú spätí s náboženstvom," povedal Stephen Protherm, bostonský univerzitný profesor teológie. Podľa neho je však nutné, aby sa striktne oddeľovali priestory pre svadbu a pohreb. Ide o kultúrne tabu, smrť by sa so svadbou nemala miešať, svadby, prezentujú štart novej rodiny a často aj narodenie nového života, argumentuje.

Chelsey Lesnická si vybrala prímestský dom smútku v Clevelande, pre oslavu svojej svadby. Objekt postavili jej prarodičia ešte v roku 1949. Na prízemí sa odohrávajú pohrebné obrady a na poschodí posedenia pre cca 50 ľudí. Lesnická tvrdí, že toto miesto nevníma ako smútočné. "Je to miesto lásky a svoj veľký deň som si tu skutočne užila."

Aj napriek ich rastúcej otvorenosti pre organizovanie rôznych podujatí, šéfovia pohrebných ústavov a pracovníci cintorínov hovoria, že zatiaľ im to ich hlavnú činnosť nenahradí.

Matt Linn bol nútený postaviť nový objekt podobného multifunkčného zariadenia v roku 2008 po tom, čo mu povodeň poškodila jeho pôvodný pohrebný ústav. Jeho firma Cedar Rapids prevádzkuje tri svadobné miesta a dve lokality, ktoré sa môžu využiť aj na hostiny a svadby, aj na pohreby. Spravuje tiež golfové ihrisko a farmársky trh. Avšak aktivity, ktoré nesúvisia s pohrebmi, dokážu do firmy priniesť len asi 20 percent celkových príjmov. Ale univerzálnosť mu pomáha s jeho hlavným biznisom. Hlavne ak ľudia hľadajú služby, ktoré sú aj pri odchode blízkej osoby, viac zamerané na oslavu života. Je to posedenie s premietaním fotografií, kde sa podávajú jedlá a pije alkohol. Nie je to tradičný pohreb, ktorý sa tiahne aj niekoľko dní. "Nemyslím si, že by som sa už púšťal do tradičného pohrebu, sú to depresívne veci," povedal Linn.

Záujem o udalosti spájané so životom v Community Center v Indianapolis rastie. Svadby a podobné stretnutia sa ako forma podnikania rozbehli pred štyrmi alebo piatimi rokmi. Dnes sú už víkendy na rok 2015 plné, začína sa s rezerváciou na budúci rok. Ľudia postupne začínajú objavovať nové možnosti, o ktorých ani netušili, že by v blízkosti cintorína mohol niekto niečo také ponúkať. Ceny sa líšia, od 4 do 10 000 dolárov, stačí si vybrať, čo sa komu  páči. Centrá dokážu osloviť aj tým, že je všetko pokope. Obrad aj recepcia. Navyše 250 ľudí, ktorí sa svadby zúčastnia, nemusia mať obavu, že im zábavu prekazí dážď. Hostia sa po obrade presunú z nádvoria do rotundy, alebo si môžu usrknúť zo svojho nápoja v blízkosti fontány. Celá oslava sa sústredí v neďalekej sále. Nakoniec sa Molinderová vyjadrila, že jej vôbec neprekážalo, že miesto jej svadby slúži v prvom rade na úplne iné účely. Jej jedinou starosťou bolo, aby sa ubezpečila, či sa fotograf dokázal vyhnúť záberom, kde by boli na fotkách vidieť náhrobné kamene. "Všetko sa nakoniec ukázalo dokonale pripravené," dodala spokojne.

Súvisiace články

Aktuálne správy