Finančná kríza v Grécku: 60 eur denne na pohreb nestačí

, ČTK Foto: SITA

Finančná kríza v Grécku narušila takmer každý aspekt každodenného života, vrátane smrti. Grécke pohrebné ústavy sa dostali do problémov po tom, čo vláda obmedzila výbery hotovosti z bankových účtov na iba 60 eur denne. Aj pomerne skromný pohreb totiž v Grécku vyjde na viac ako pätnásťnásobok tejto sumy a za pohrebné služby sa platí takmer výhradne v hotovosti, píše agentúra AP.

"Na začatie práce na smútočnom obrade potrebujeme 800 až 1 000 eur. Ľudia nám ale dávajú 50, 70, alebo dokonca len 20 eur a hovoria nám, že je to všetko, čo majú," uviedol majiteľ jedného z pohrebných ústavov v Aténach. Pohrebné ústavy požadujú vysoké zálohy kvôli obavám, že Gréci, ktorých finančná situácia je kvôli kríze napätá, po obrade nezaplatia.

Za pohrebné služby sa v Grécku obvykle platí v hotovosti, používanie platobných kariet alebo šekov je u tohto typu transakcie výnimočné. Kvôli nedostatku hotovosti teraz podľa pohrebných ústavov zostávajú niektoré mŕtve telá ležať v márniciach dlhší čas ako zvyčajne a niektorí ľudia vyhlasujú osobné bankroty, aby svojim príbuznými zaistili štátny pohreb.

Gréci mohli v uplynulých troch týždňoch vyberať peniaze len z bankomatov, pretože banky boli v dôsledku dlhovej krízy uzavreté. Dnes sa banky opäť otvoria, výbery hotovosti však zostanú obmedzené. Denný limit 60 eur bude nahradený týždenným limitom 420 eur. Ľudia tak budú môcť týždenne získať z účtu rovnakú sumu ako doteraz, nebudú však musieť peniaze vyberať každý deň.

Navyše v krízou zmietanom Grécku začne od dnes platiť výrazné zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Sadzba DPH vzrastie v prípade celého radu tovarov a služieb z doterajších 13 na 23 %. Zvýšenie dane, ktoré pred pár dňami schválil grécky parlament, je jedným z predpokladov začatia rokovaní s veriteľmi krajiny o novom záchrannom programe, napísala agentúra DPA.

Grécka tlač v nedeľu priniesol zoznamy tovarov a služieb, na ktoré sa bude vzťahovať zvýšená sadzba DPH. Platiť bude napríklad vo všetkých baroch a tavernách u podávaných jedál a nápojov. "Naše ouzo a musaka budú od pondelka bohužiaľ drahšie," povedal Kostas Sarafis, čašník v taverne Zorbas pod aténsku Akropolou.

Sadzba 23 % sa bude odteraz vzťahovať aj na všetky spracované potraviny. Bude teda platiť napríklad pre čerstvé alebo hlboko mrazené mäso, ryby, kávu, čaj alebo šťavy. Rovnako tak zdražejú vajcia, cukor, kakao, ryža, múka a mliečne výrobky ako zmrzlina a jogurt. Drahšie budú aj hnojivá, kondómy alebo toaletný papier.
 


Schválené zmeny v DPH:
Najnižšia sadzba 6 percent: lieky, knihy, vstupenky do divadiel
Znížená sadzba 13 percent: základné potraviny, energia, voda, ubytovanie,
Navýšenie z 13 na 23 percent: jedlo v reštauráciách, tovar v kaviarňach, mäso, mliečne výrobky (vrátane zmrzliny), ryby, toaletný papier, hnojivá, cestovné na verejnú dopravu


V prípade hotelov nastane rast z 6,5 na 13 percent DPH na začiatku októbra. V rovnaký čas tiež skončí zľava na DPH, ktorú uplatňujú obľúbené grécke turistické ostrovy vzťahovať sa bude len na tie najvzdialenejšie. Grécko si je totiž veľmi dobre vedomé prínosov turistiky pre tamojšiu ekonomiku a je tak k zahraničným hosťom v tomto smere ústretové. Obľúbené ostrovy, okrem Kréty, majú výraznú zľavu na daniach, a to aj 30 percent. Ak Atény ale splnia sľub daný veriteľom, také zľavy na jeseň skončia. Týkalo by sa to miest, ako je Rhodos alebo Kos a ďalších ostrovov. A to pocítia aj turisti zo Slovenska, pretože kontrakty, ktoré sa s hoteliermi uzatvárajú, majú klauzulu o tom, že ak sa zmení daňové zaťaženie, zmení sa cena.

Podľa odhadov prinesie zvýšená DPH štátu len do konca tohto roka dodatočných 800 miliónov eur. Zvýšenie sadzby DPH je súčasťou prvého balíka úsporných reforiem, ktoré výmenou za finančnú pomoc žiada eurozóna a ktorú schválil grécky parlament v noci na štvrtok. Atény si schválením reforiem otvorili cestu k dohodnutie záchranného programu vo výške až 86 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy