Prieskum: Štyri z piatich jednočlenných domácností majú problém s mimoriadnymi výdavkami.

, TASR Foto: thinkstock

Absolútna väčšina ľudí hľadá v ťaživých finančných situáciách podporu u svojich najbližších, partnerov či manželov/manželiek. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Focus realizovaného pre spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika.

Existujú však i ľudia, ktorí žijú sami a musia sa spoľahnúť iba sami na seba. Práve tí podľa ŠÚ SR predstavujú rizikovú skupinu, ktorá sa môže dostať do dlhov (jednočlenných domácnosti existuje na Slovensku až štvrtina). Potvrdzuje to aj fakt, že viac než štyri pätiny z nich by mali problém uhradiť prípadné neočakávané výdavky.

Príčinou môže byť najmä neočakávané navýšenie mesačných výdavkov, keď až štyri pätiny z nich by mali problém tieto výdavky zo svojho disponibilného mesačného príjmu uhradiť (84 %). Ten bol v minulom roku priemerne 523 eur. Obdobne sú na tom aj ľudia žijúci v domácnosti so svojím partnerom či manželom/manželkou. Problémy uhradiť neočakávané výdavky by malo 70 % z nich. Ich celkový mesačný disponibilný príjem v minulom roku dosahoval priemerne sumu 1132 eur/domácnosť, teda o 43 eur na osobu viac než v prípade jednočlenných domácností. Možnosť deliť sa o príjmy so svojím partnerom ich finančnú situáciu navyše značne vylepšuje.

"Výhodou ľudí, ktorí žijú so svojím partnerom či manželom/manželkou v spoločnej domácnosti je, že spoločné výdavky, napr. nájom či energia, môžu hradiť z dvoch mesačných príjmov, a svoju situáciu tak podstatne zlepšiť. Preukázal to i náš prieskum, podľa ktorého hľadá absolútna väčšina ľudí v ťaživých finančných situáciách citovú (91 %) i finančnú (79 %) podporu u svojich najbližších," uvádza Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK.

V oblasti výdavkov zaťažujú peňaženku domácností najviac výdavky za potraviny a výdavky za bývanie. Práve napríklad výdavky za bývanie trápia mnoho domácností. Pre dve pätiny jednočlenných domácností sú tieto výdavky veľmi zaťažujúce (40 %), v prípade dvojčlenných domácností je to tretina (33 %).

Problém splatiť svoju pôžičku, lízing či nákup na splátky majú všetky typy domácností. Pre 56 % jednočlenných domácností je táto splátka veľmi zaťažujúca, iba 4 % z nich nemajú so splátkou žiadne problémy. Podobne sú na tom aj dvojčlenné domácnosti, keď ako veľmi zaťažujúce označilo splácanie pôžičiek 55 % z nich.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy