Najhoršie miesto pre biznis: Na Slovensku potrebujete najviac času na riešenie platobnej neschopnosti

, bloomberg; the economist Foto: SITA

Odkiaľ aktuálne utekajú investori? Najčastejšie z Číny a Ruska, ako najhorších miest na investovanie. Zhodli sa na tom odborníci oslovení agentúrou Bloomberg.

Prvýkrát od roku 2009 si tento rok investori nevybrali Spojené štáty za najlepšie miesto pre svoje investície. Najlepšia voľba je Európa! Rozhodli o tom postoje  finančnej elity sveta, od obchodníkov, cez bankových úradníkov po správcov majetku. Až 35 percent uviedlo, že Európe sa darilo lepšie, napriek dlhovému debaklu v Grécku. Investori sa ale obávajú rizika deflácie v regióne, ale páči sa im nízka cena.

USA získali podporu 33 percent opýtaných, pretože sú na pozore kvôli politike Fedu a možnej bubliny na akciovom trhu, predovšetkým spoločností zapojených do sociálnych sietí a internetu. Prieskum Bloomberg odhalil, že investori sa stavajú pozitívne ku výkonom amerického dolára.

Na druhej strane sú rozpačité názory ohľadom cien ropy. Len 12 percent opýtaných očakáva, že ceny ropy by sa mohli dostať na 75 dolárov za barel do konca roka 2015. Štyridsaťjeden percent očakáva, že ceny ropy zostanú na dnešných úrovniach aj po roku 2016.

Investori oslovení agentúrou Bloomberg odrádzajú od investícií v Brazílii, Rusku a Číne, ktoré podľa nich čaká prepad počas nasledujúcich dva a pol roka."Aj napriek tomu, že Čína môže vykazovať určité náznaky obnovy, stále zostáva silno zraniteľná voči tým istým faktorom, ktoré stiahli Japonsko do niekoľko dekád trvajúcej ekonomickej stagnácie a trvalo klesajúcich spotrebiteľských cien." Takto píše o súčasnej a minulej situácii štúdia vytvorená v spolupráci Oxfordskej univerzity a britskej banky HSBC.

Výhľad z investorov ohľadom globálnej ekonomiky sa zmenili k lepšiemu hoci väčšina oslovených vidí len mierne zlepšenie a skôr sa prikláňa k tomu, že situácia je stabilná.

Investori síce odporúčajú EÚ ako TOP región na investovanie, ale nie v každej krajine sú práve ideálne podmienky, čo sa týka podnikania. V tejto súvislosti zverjnil The Economist graf, podľa ktorého sa neodporúča svoje obchodné aktivity sústrediť do Grécka. Ďaleko najviac času na vyriešenie platobnej neschopnosti je potrebné na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy