Milionári sa tešia, keď plebs dostane pridané

, eclectablog Foto: YT/TED;SITA

Americký podnikateľ Nick Hanauer je známy dvojitý agent. Kope rovnako za chudobných ako aj za bohatých. Na jednej strane je to úspešný majetný muž, okrem iného jeden z prvých investorov do Amazon.com, na strane druhej odporca chudoby a zarytý bojovník za stieranie finančných a sociálnych rozdielov medzi vysokopríjmovými a nízkopríjmovým skupinami

Hanauer dal aktuálne o sebe opäť vedieť, keď zaplesal nad výhľadom rastu miezd miliónov Američanov, vďaka chystanej úprave pravidiel platenia nadčasov. "Zamestnávatelia konečne prestanú vykorisťovať svojich zamestnancov. Už ich nebudú môcť nútiť, aby vo dvojici robili veľmi zle platenú prácu, ktorú by inak ťažko zvládala aj trojica," reagoval Hanauer na plány Obamovej administratívy pridať ľuďom pracujúcim nadčas.

Zamestnávateľov zvyšovanie výplat desí. Keď totiž jednoduchými prepočtami zistia, na koľko ich vyššie mzdy zaťažia, dospejú k záveru, že zamestnancom nebudú môcť pridať, bez toho, aby inde nezačali šetriť. Podľa Hanauera sú ale takéto obavy zbytočné. Zamestnávatelia by podľa neho na zvyšovanie miezd mali pozerať zo širšej perspektívy. Jeho hlavné argumenty možno zhrnúť do štyroch bodov.

Chamtivosť z človeka neurobí kapitalistu, ale sociopata
Časť amerického politického spektra tvrdí, že to, čo je dobré pre najbohatších Američanov, je dobré pre celú Ameriku. Chamtivosť, ktorá je jednou z dominantných vlastností najbohatšej vrstvy americkej populácie, ale nie je dobrá pre nikoho. Potláča v ľuďoch pocit spolupatričnosti s prostredím, ktoré ich obklopuje, a podporuje slepú honbu za ziskom zbavenú morálnej brzdy.

Zvyšujúca sa príjmová nerovnosť okráda hlavne bohatých
Sústreďovanie väčšiny bohatstva do rúk malej skupiny vyvolených vytvára pokrivené podnikateľské prostredie, v ktorom chýba dopyt, pretože väčšinová populácia nemá dosť peňazí na to, aby míňala. Pokiaľ bude trend roztvárania nožníc medzi chudobnými a bohatými pokračovať, bude za chvíľu spotrebiteľ s peňaženkou s aspoň pár bankovkami úplnou raritou, čo na ziskoch svojich firiem pocítia hlavne superboháči.

Zlepšenie životnej úrovne chudobnejších je v záujme každého bohatého
Rozhodne nemožno tvrdiť, že by za neutešenú životnú situáciu ľudí z nízkopríjmových skupín mohli všetci, ktorí sú považovaní za bohatých. Podľa Hanauera je prirodzené, že sa spoločnosť delí na viac a menej majetných, zároveň ale podľa neho má všetko svoje hranice. Ak sa bohatí ľudia nechcú stať sami sebe katmi, mali by si pripomenúť, čo je to umiernenosť. Inak hrozí sociálna búrka a politická destabilizácia.

Prečo dotovať vykorisťovateľské praktiky veľkých firiem?
"McDonald 's svojim zamestnancom platí tak málo, že si nikto z nich nemôže kúpiť produkty, ktoré ponúkajú moje firmy. Naproti tomu každý z mojich zamestnancov môže ísť do McDonald 's a kúpiť si tam čokoľvek," hovorí Hanauer. "Všetci moji zamestnanci tiež platia dane, čo sa o zamestnancoch McDonald 's, ktorí sú mnohokrát závislí na potravinových lístkoch a programu zdravotného poistenia pre chudobných Medicaid, povedať nedá," zamýšľa sa a upozorňuje, že on aj jeho zamestnanci vykorisťovateľské praktiky ziskuchtivých nadnárodných korporácií nedobrovoľne dotujú .

 

Súvisiace články

Aktuálne správy