Za priateľov robil ich domáce úlohy, inšpirovalo ho to k rozbehnutiu globálneho biznisu

, BBC Foto: YT/Seedstars;flitto

Dá sa povedať, že podnikateľ Simon Lee má talent na jazyky. Tento 32 ročný chlapík hovorí kórejsky, anglicky, francúzsky, arabsky, ale ovláda aj čínsku mandarínčinu a japončinu. Ale ako sám tvrdí, chcel by ich zvládnuť omnoho viac.

S takýmito jazykovými schopnosťami určite nevyužije prekladateľské služby. Ale po tom, čo ho priatelia na univerzite v Soule prosili, aby im pomohol s úlohami v angličtine, dostal nápad. Založiť spoločnosť zaoberajúcu sa prekladmi.

Podnikať začal v septembri 2012, jeho firma Flitto má dnes viac ako päť miliónov užívateľov po celom svete. A príjmy? Vo výške asi 2,1 milióna dolárov ročne. Ale na rozdiel od väčšiny profesionálnych prekladateľských spoločností, nezamestnáva žiadnych prekladateľov. Namiesto toho oslovuje z radov verejnosti tých, ktorí ovládajú viac ako jeden jazyk. Svoje služby ponúka prostredníctvom internetových stránok a aplikácie pre mobilné telefóny.

Dnes firma jeden milión prekladateľov v 170 krajinách, ponúka preklady do 17 rôznych jazykov. Všetci dostávajú za svoje preklady riadne zaplatené, Flitto si berie len malé percento.

Lee sa narodil v Kuvajte, kde strávil svoje prvé štyri roky, než sa jeho rodina presťahovala do Veľkej Británie.Kvôli práci svojho otca v globálnej spoločnosťou strávil mladý Lee väčšinu svojho detstva v zámorí. Rodina sa počas detstva presťahovala dohromady štyrikrát, do rôznych krajín. Po troch rokoch vo Veľkej Británii šli do USA, neskôr do Jeddah v Saudskej Arábii. Vzdelanie získal v medzinárodných školách, rýchlo zvládol angličtinu, francúzštinu aj arabčinu, boli to prvé tri cudzie jazyky, okrem rodnej kórejčiny. "Stretol som sa s rôznymi ľuďmi z rôznych krajín a uvedomil som si, že všetky ľudské bytosti sú rovnaké. Ale preto, že hovoria rôznymi jazykmi, navzájom sme si vzdialení."

Po siedmich rokoch v Saudskej Arábii sa Leeho rodina presťahovala späť do Južnej Kórey, kde dokončil strednú školu, a potom šiel na prestížnu kórejskú univerzitu. Bolo to na vysokej škole, kde jeho ho jeho priatelia začali žiadať, aby im pomohol preložiť ich domácu úlohu do angličtiny. "Priatelia mi hovorili, Simon, keď to preložíš do angličtiny, pozývam ťa na večeru . Ale týchto žiadostí stále pribúdalo, a už som na to nemal dosť času," spomína si Lee.

Podnikateľský plán bol razom na svete. Na prekladateľské služby Lee dokázal nahovoriť svojich viacjazyčných priateľov. Zrodil sa  nápad na založenie spoločnosti. Flitto začala svoju činnosť v septembri 2012, ale skôr ako by mala začala podnikať v Južnej Kórey, Lee sa rozhodol presídliť do Londýna. Viedli ho k tomu dva hlavné dôvody. Chcel sa dočasne utrhnúť od svojich priateľov, ktorí si našli dobre platené pracovné miesta v podnikovej sfére v Južnej Kórei, a preto, že Londýn je multikultúrne mesto. "Už som začínal podnikať a nemal som peniaze. Takže ak by som zostal v Soule, porovnával by som sa so svojimi priateľmi, čo by bolo naozaj smutné… Tak som jednoducho chcel ísť niekam, kde budem mať pokoj. A Londýn je centrom Európy, s množstvom rôznych ľudí, ktorí hovoria rôznymi jazykmi."

V Londýne si pre svoj stratup nemohol dovoliť vlastnú kanceláriu, využíval preto zdieľané priestory. Mal len malé prostriedky na inzerciu, musel vymyslieť nový spôsob ako upozorniť na internetové stránky Flitto a mobilné aplikácie, a prilákať tak ďalších prekladateľov aj zákazníkov. Vymyslel si, že fanúšikovské stránky popových hviezd na sociálnych sieťach preloží do rôznych jazykov a prekladatelia za to získajú nejakú drobnosť priamo od tej ktorej celebrity. Zafungovalo to, a Flitto sa čoskoro pretavilo do obchodnej značky, ktorej uznanie rástlo tak, ako pribúdali zákazníci aj registrovaní prekladatelia. Dnes má Flitto svoje sídlo v Soule, a zamestnáva len 34 ľudí na plný úväzok. Do firmy chodí 70 000 žiadostí o preklad za deň. Do toho sa rátajú jednotlivci, ktorí chcú pár preložiť len pár riadkov, ale aj podniky, ktoré požadujú objem. Každý jeden z milióna prekladateľov je ohodnotený, spätná väzba je dôležitá, odstupňovaná je od jedna po päť hviezdičiek, podľa kvality práce.  

Ďalším zdrojom príjmov pre Flitto je obchod. Záujemcovia si môžu kúpiť všetko od oblečenia až po iPhony. Okrem obchodnej sekcie má stránka aj redakčnú časť, ktorá sa stará o zverejnenie príbehov  a fotogalérií z celého sveta.

Lee hovorí, že tým, že Flitto priamo nezamestnáva prekladateľov, môže ísť oproti tradičným prekladateľským firmám s cenou dolu. Ceny začínajú na 10 centoch za 250 znakov. Ako tvrdí, necíti sa byť ohrozený rastom on-line počítačových prekladateľských služieb, pretože neverí, že roboti niekedy dokážu preklad zvládnuť tak presne, ako to vedia ľudia.

A aká je najväčšia chyba tohto podnikania? Lee hovorí, že načasovanie. Nepustil sa do podnikania v pravý čas. Ešte v roku 2007 začal s podobnou myšlienkou, firma sa vtedy volala Flyingcane, ale bol ta riadny prepadák. Lee tvrdí, že myšlienka bola správna, ale načasovanie nesedelo. "Problém bol v tom, že v tom čase ešte na trhu neboli žiadne smartfóny," hovorí. To znamenalo, že preklad nebol natoľko pružný, práca trvala dlhšie, lebo ľudia nemohli prekladať počas cestovania.

Po tom, čo Flyingcane krachol, Lee sa zamestnal na niekoľko rokov u juhokórejského mobilného operátora. K svojmu podnikateľskému plánu sa vrátil v roku 2011, o rok založil novú firmu Flitto. Pokiaľ ide o dennú prevádzku spoločnosti, Lee sa dá označiť za workoholika. Nezobral si dovolenku už šesť rokov. Nakoniec ho k tomu donútili členovia správnej rady. "Moji investori ma donútili vziať si dovolenku, ktorú som nikdy nechcel. Povedali mi, Simon, nevyzeráte dobre, ani zdravo, takže si myslíme, že budete musieť na čas odísť na čerstvý vzduch a relaxovať."

A čo by poradil ostatným? Lee upozorňuje, že tí, čo uvažujú o založení vlastnej firmy, musia si byť vedomí toho, že ich to úplne pohltí, čo môže byť pomerne stresujúce. "Kedykoľvek ma niekto osloví s otázkou, či by som odporúčal začať s podnikaním, vravím nie. Je pri tom priveľa stresu. Treba sa len držať svojho sna a veriť v seba samého, tak znie moja rada. A potom už každý deň budete cítiť tep, že vlastne žijete svoj život."

Súvisiace články

Aktuálne správy