Nechcel pracovať pod tlakom šéfa: Dal výpoveď, cestuje po svete a neskutočne zarába

, businessinsider Foto: onestep4ward Video: YT/Johnny Ward

Potom, čo sa vykašľal na prácu, v ktorej trávil 8 hodín denne, si tento 31 ročný muž vybudoval firmu, ktorá mu už zarobila milión dolárov. Zatiaľ čo on cestoval po svete.

V roku 2009 žil Johnny Ward v Austrálii, pracoval pre spoločnosť, ktorá organizovala firemné konferencie. Jeho plat závisel od toho, koľko toho dokázal predať. Na províziách bol schopný zarobiť si až 20 000 dolárov za mesiac. Spokojný však nebol.

Ward vyrastal so svojou slobodnou matkou v Severnom Írsku, nemohol uveriť, že by mohol zarábať takéto pekné peniaze. "Pochádzam z pomerne chudobnej rodiny, cenovo citlivej, kde nikdy nebol dostatok peňazí. Do dnes mám strach, že sa to všetko vráti," uviedol v rozhovore pre businessinsider.

Medzi tým ako skončil svoje štúdiá na vysokej škole v Anglicku v roku 2006 a získal svoju prvú stabilnú kancelársku prácu, Ward pracoval ako poradca na letných táboroch v Spojených štátoch a učil angličtinu v Thajsku. Bol aj členom lekárskeho výskumného tímu v írskej nemocnici, bral všetko, len aby si nasporil peniaze na svoju cestu do Austrálie. Potreboval okolo 2 – 3 tisíc dolárov.

Vysnívané miesto v Austrálii síce sľubovalo vysokú mzdu, ale stále to nebolo ono. "Mal som pocit, že to v žiadnom prípade nespĺňa moje požiadavky. Bolo to obmedzujúce, nemal som pocit slobody, vždy som sa musel vypýtať, ak som chcel z práce odísť skôr, pričom nemám dobré skúsenosti s autoritami,“ hovorí dnes už 31 ročný Johnny.

Nakoniec strávil v tomto zamestnaní šesť mesiacov ako predajca, keď sa pokúsil odísť, jeho zamestnávateľ mu ponúkol funkciu na novej pozícii, dvojnásobok platu, a podporu pri získaní austrálskeho pasu. Ward túto ponuku prijal, rozum vravel áno, ale srdce nemal na pravom mieste. Trvalo to len štyri mesiace a vzdal to.

V roku 2010 odišiel do Afriky. "Bol práve Svetový pohár a mňa pálili vo vrecku všetky tie zarobené peniaze. Do vtedy som ešte nikdy nemal takú sumu na účte, tak som si zarezervoval jednosmerný lístok do Zimbabwe." Pred príchodom do Zimbabwe strávil Ward niekoľko mesiacov založením vlastnej internetovej stránky. Blog o cestovaní mal zarobiť nejaké tie peniaze po vypadnutí stáleho príjmu.

"Som hrozný antitalent na techniku," priznáva. "Keď som zabudol svoje Facebook heslo, bol to neskutočný boj. Koncept, ako zarobiť on-line produktom peniaze predstavuje pre mňa šarlatánstvo. Nikdy som nedokázal pochopiť ako to ľudia v skutočnosti robia. No a potom som zobral konkrétnu vec a začal som sa jej venovať on-line a bolo to," vykresľuje svoje začiatky Ward. "Spomínam si na prvé peniaze, ktoré som zarobil. Bolo to okolo 80 dolárov, toľko mi zaplatil chlapík za reklamu na mojich stránkach. To úplne zmenilo môj postoj. Pomyslel som si, tak toto by mohlo fungovať!"

Keď sa vybral na svoju misiu, počas ktorej chce navštíviť každý jeden kút sveta, zapisoval svoje postrehy na blogu. Tam to ale neskončilo, následne vytvoril aj online mediálnu spoločnosť, Step4Ward Media, ktorá poskytuje webové služby, ako je vytváranie obsahu a správu SEO. Ward spolupracuje prakticky so štyrmi ďalšími ľuďmi a za tri roky od kedy spoločnosť založil, mu zarobila milión dolárov. V priemere je to približne 1000 dolárov denne.

Rozhodol sa pre kúpu trojizbového bytu v Thajsku, kde teraz trávi asi tri mesiace každý rok. Pracuje tam aj relaxuje, kým sa vyberie opäť na cesty. V súčasnosti už má za sebou návštevu viac ako 140 krajinách sveta. "Nezdá sa mi to skutočné, ale nechcem žiť taký ten bleskový život, takže to je subjektívne. Som naozaj opatrný čo sa týka peňazí. Mám svojho finančného manažéra vo Veľkej Británii, neinvestujem ľahko. Kúpil som si nehnuteľnosť v Londýne a v Bangkoku, teraz sa obzerám po ďalšej v v Londýne."

Ward dnes radí ľuďom cez web, ktorí chcú žiť podobným životným štýlom ako on. "Bojím sa, že v tomto sociálne- mediálnom veku, sa ľudia pustia do vytvárania inšpiratívnych mém, ktoré budú zdieľať len preto, že to jednoducho robiť musia," hovorí. "Rád sa o týchto veciach dozvedám, ale je potrebné urobiť hrubú čiaru a povedať si, teraz idem na to! Môžete uviaznuť v on-line hyperbole, ale ako zvyknem hovorievať, nemusíte hneď zarobiť milión dolárov. Spočiatku to môžete byť jeden, alebo desať, či päťdesiat. Peniaze si odkladajte na vašom paypal účte, kde sa budú hromadiť. Budete prekvapení ako to v skutočnosti funguje."

Tiež odporúča začať s bologovaním. "Nezáleží na tom, ako chcete online zarobiť peniaze, vždy by ste mali začať s blogom, aj keď ho nebudete vedieť speňažiť. Získate ním hlas, stane sa z vás autorita. Myslím si, že mať blog je dnes neoddeliteľnou súčasťou tohto hnutia."

A je už v súčasnosti Johnny Ward so svojim životom spokojný? "Vždy som sníval o tom, že budem slobodný. Spočiatku som mal pocit, že sa to cestovaním dostavilo. Ale nebola to skutočná sloboda, pretože som nebol finančne nezávislý. Skutočne slobodný znamená mať finančnú istotu, ktorá vám umožní robiť to, čo chcete."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy