Dovolenka s kartou: Neplaťte hotovosťou, pokiaľ nemusíte

, ČSOB;moneymag Foto: SITA;thinkstock

Platobnou kartou nemusíte platiť len pri nákupe potravín, či pohonných hmôt. Karta vás do určitej miery aj oslobodzuje, už nemusíte mať pri sebe dostatočne veľkú hotovosť ani stále hľadať bankomat. Máme pre vás niekoľko letných tipov, kde všade tuž môžete platiť kartou a pritom aj niečo ušetriť.

Podľa štatistík ČSOB banky na Slovensku používajú ľudia kreditnú kartu najčastejšie v supermarketoch s priemerným nákupom vo výške 20 eur. Kreditná karta sa často používa aj pri nákupoch nábytku, elektroniky, kozmetiky, topánok alebo liekov. Výhodou je, že pri  platení kreditnou kartou neraz získava nakupujúci automaticky na zakúpený tovar predĺženú záruku z pôvodných dvoch na tri roky. Okrem toho každý tovar v hodnote prevyšujúcej 60 eur je chránený pred zničením, poškodením či krádežou, ak bol zakúpený na Slovensku, v Česku, Rakúsku, Maďarsku či Poľsku.

Základnou finančnou výbavou dovolenkára by mala byť hotovosť na nevyhnutné výdavky a ideálne debetná aj kreditná karta. Aký je rozdiel medzi „debetkou“ a „kreditkou“ už asi nikomu vysvetľovať netreba. Debetná karta je platobná karta, ktorú má človek k vlastnému účtu, teda pri platení používa vlastné finančné prostriedky. Pri platení kreditnou kartou používa zase peniaze banky. Ak ich vráti v bezúročnom období, neplatí banke žiadne úroky. Slovenskí dovolenkári si už zvykli, kedy je výhodné vytiahnuť  „kreditku“ v zahraničí. Najčastejšie je to  v prímorských oblastiach ako sú Chorvátsko a Taliansko, ale aj susedné Rakúsko. Najčastejšie sa ujala „kreditka“ pri platbách v hoteloch či autopožičovniach. Kreditnou kartou je výhodnejšie platiť u obchodníka, pretože transakcie sú bez poplatku.

Zatiaľ čo platenie kartami v supermarketoch pre mnohých bežné, v reštauráciách sa zatiaľ bezhotovostným platbám vyhýbame. Pritom mnoho reštaurácií bežne platby kartou prijíma a víta, pretože pre ne predstavujú menšiu administratívnu záťaž. Ak však chcete poďakovať personálu pomocou všimného, urobte to hotovosťou.

Pri pobyte na kúpalisku často nechávame svoje osobné veci bez dozoru, čo rôzni záškodníci využívajú. Drobné krádeže sa v lete objavujú snáď na každom väčšom kúpalisku, prečo teda poskytovať zlodejom zbytočnú príležitosť? Ak zaplatíte vstupné kartou, môžete svoju hotovosť obmedziť naozaj len na pár drobných na občerstvenie. Ak idete na kúpalisko, peňaženku aj telefón nechajte doma a platobnú kartu a pár mincí uložte na skryté miesto v taške, alebo ich noste so sebou vo vrecúšku plaviek. Aj keď kartu vo vrecku plaviek zabudnete, zopár kúpeľov jej určite neuškodí.

Chystáte sa na prázdninový výlet do niektorého z veľkých európskych miest? Celkom iste tu nájdete stojany s možnosťou požičania bicykla. Napríklad vo Viedni, ktorá aktuálne patrí k najpríjemnejším mestám na svete, je možné si požičať bicykel u jedného z desiatok verejných stojanov a spoznať toto mesto z nevšedné cyklistickej perspektívy. Pre zapožičanie bicykla budete potrebovať práve platobnú kartu, pomocou ktorej sa do systému zaregistrujete a s ktorou prípadne zaplatíte poplatok za prekročenie času požičania, čo je inak zadarmo. Podobný systém požičiavanie bicyklov funguje aj v ďalších európskych mestách, napríklad v Londýne, Paríži, Berlíne či Barcelone.

Postupne sa po Európe udomácňujú predajné automaty na cestovné lístky, v ktorých je možné platiť kartou. Nájdete ich nielen na väčších vlakových staniciach, ale aj na zastávkach mestskej dopravy. Výhody sú jasné. Nemusíte hľadať či máte drobné, ani zháňať niekoho, kto vám rozmení. Možnosť rýchlej bezkontaktné platby za cestovný lístok sa dostáva aj priamo do vozidiel. Zakúpiť cestovný lístok len dotykom karty je navyše lákavejšie, veď dopravcovia v snahe nalákať cestujúcich na tento spôsob platenia ponúkajú výhodnejšiu cenu.

Mnohí z majiteľov kariet argumentujú, že pri  strate karty sú možné následky ďalekosiahlejšie, než pri odcudzení hotovosti. Obavy však často nie sú na mieste. Pre väčšiu bezpečnosť si stačí nastaviť denné limity pre rôzne kartové transakcie a poistiť sa pre prípad odcudzenia karty. U bezkontaktných platieb, ktoré sú najľahšie zneužiteľné, je maximálna výška jednej transakcie bez zadania PIN kódu 20 eur. Banky umožňujú obmedzovať počet takýchto transakcií za sebou a nasledujúcu platbu jednoducho podmienia zadaním PIN kódu. Navyše v prípade straty karty banky uvádzajú, že podozrivé bezkontaktné transakcie v prípade problémov preplatia. Číslo na zákaznícku linku vašej banky, na ktorom môžete kartu v prípade krádeže rýchlo zablokovať, si pre istotu uložte do svojho mobilného telefónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy