Zvýšená volatilita na trhoch s čiernym zlatom.

Zvýšená volatilita na trhoch s čiernym zlatom. Dnes bol historický miľník v podobe uzavretia dohody medzi Iránom a západnými krajinami.

Zvýšená volatilita na trhoch s čiernym zlatom.

Dnes bol historický miľník v podobe uzavretia dohody medzi Iránom a západnými krajinami. Celé to začalo telefonátom Baraka Obamu iránskemu prezidentovi Hassanovi Rouhanimu a tak začal rozhovory, ktoré trvajú už vyše 20 mesiacov a implementácia opatrení zaberie dalších 6-9 mesiacov. Tak o čo teda išlo?

Išlo o Irán, ktorý západné krajiny už dlhú dobu podozrievajú z výskumu a výroby jadrových zbraní. Irán tieto skutočnosti už dlhodobo popiera. Už od večera predchádzajúceho dňa začala špekulácia o možnej dohode. Odstránení sankcií voči Iránu by na trh prinieslo ďalšich 500 000 bll/ropy denne. V dôsledku týchto vyjadrení začala ropa brent, ale aj WTI pomalý zostup.

Zdroj: Bloomberg

Na grafe môžeme vidieť prudký pokles ceny ropy od 8:10 do 8:30 o 1,24% po ohlásení dohody čo do budúcnosti prinesie ďalšiu ropu na už aj tak veľmi preplnený market. Od 13.17 do 13.57 došlo ku ďalšiemu vyhláseniu, podľa ktorého navýšenie objemu produkcie na deň bude na 4Q/2015 maximálne 300 000 bbl. ropy.

Aj napriek tomuto vyjadreniu očakávam ďalší pád ropy, nakoľko celková zvýšená produkcia a čo možno najväčší predaj ropy je aj naďalej politikou OPECu.

Súvisiace články

Aktuálne správy