Dopyt po úveroch v eurozóne v druhom kvartáli stúpol

Kvartálny prieskum Európskej centrálnej banky ukázal, že 13 % bánk v období apríla až júna evidovalo rast dopytu po korporátnych úveroch. V predošlom štvrťroku rast dopytu po týchto úveroch evidovalo iba 1 % bánk.

Dopyt po hypotekárnych pôžičkách, spotrebných úveroch a firemných úveroch v eurozóne v druhom štvrťroku stúpol. Uviedla to v utorok Európska centrálna banka (ECB), ktorá konštatovala, že dopyt podporili nízke úrokové sadzby. Kvartálny prieskum, ktorý ECB urobila na vzorke 142 najväčších bánk eurozóny, ukázal, že 13 % bánk evidovalo rast dopytu po korporátnych úveroch. V predošlom štvrťroku rast dopytu po týchto úveroch evidovalo iba 1 % bánk.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že 49 % bánk pocítilo rast dopytu po hypotekárnych pôžičkách, pričom v predošlom kvartáli rast evidovalo iba 30 % bánk. V rámci ekonomík eurozóny najvýraznejšie zvýšenie dopytu po hypotékach zaznamenali banky v Holandsku a Taliansku. V Holandsku rast tohto dopytu pocítilo 100 % tých bánk, ktoré sa zúčastnili prieskumu, a v Taliansku 88 % oslovených bánk.

Zvýšil sa aj záujem o spotrebné úvery. Zvýšenie dopytu evidovalo 41 % bánk. V predchádzajúcom kvartáli rast dopytu pocítilo 12 % bánk. Podmienky zo strany bánk pre poskytnutie hypotekárnych pôžičiek a spotrebných úverov sa podľa prieskumu ECB v druhom štvrťroku zmiernili. Štandardy pre poskytnutie úverov firmám sa v období apríla až júna tiež uvoľnili.

Súvisiace články

Aktuálne správy