Sieť predajní Brloh mení majiteľa

Novým vlastníkom spoločnosti JRC Czech, ktorej súčasťou je aj slovenská značka Brloh, sa stala firma Hamaga

Správcovská spoločnosť Genesis Capital po necelých troch rokoch predala firmu JRC Czech, ktorá sa v Českej republike a na Slovensku venuje predaju videohier a herných konzol. Súčasťou JRC Czech je tiež slovenská značka Brloh. Ako informovala v utorok spoločnosť, JRC Czech, ako súčasť fondu GPEF II, zdvojnásobila svoj obrat a pre akcionárov tak predaj znamená nadštandardné zhodnotenie investície. Novým vlastníkom sa stala firma Hamaga, ktorá je aktívna predovšetkým v cestovnom ruchu a developmente.

 

JRC Czech prevádzkuje v Českej republike okrem e-shopov aj sieť 30 kamenných predajní vo veľkých prémiových obchodných centrách. Ďalších 10 predajní má JRC na Slovensku. S konsolidovaným obratom takmer pol miliardy českých korún je najväčším maloobchodným predajcom sortimentu počítačových hier a herných konzol v Čechách a na Slovensku.

Spoločnosť Genesis Capital odkúpila 100-percentný podiel vo firme JRC Czech (ešte pod názvom Game Czech) v auguste 2012 od britskej skupiny Game Group Plc. Tá sa podľa zverejnených informácií nachádzala v ťažkej finančnej situácii, ktorú riešila odpredajom zahraničných dcérskych spoločností. Minoritným akcionárom sa stal Slavomír Pavlíček, pôvodný zakladateľ obchodnej siete JRC. K používaniu tejto značky sa noví majitelia vrátili a krátko po akvizícii uskutočnili rebranding všetkých obchodov. V októbri roku 2012 JRC Czech odkúpila slovenskú hernú značku Brloh s vlastnou sieťou predajní.

Genesis Capital si ponechal podiel v JRC len tri roky. "Kratší investičný horizont, ako je pri našich investíciách obvyklý, je v súlade s pôvodným plánom,“ objasnil investičný manažér Genesis Capital Tomáš Čása, ktorý bol z pozície člena predstavenstva zodpovedný za investíciu. "Zdvojnásobenie konsolidovaných tržieb vďaka slovenskej akvizícii a organickému rastu počas nášho vlastníctva nám zabezpečilo adekvátny výnos pri predaji a investičný zámer tak považujeme za úspešne naplnený," vysvetlil.

Spoločnosť Genesis Capital ponúka malým a stredným podnikom v Českej republika a na Slovensku financovanie ich rastu a rozvoja. Firma poskytla podnikateľským subjektom v oboch krajinách viac ako dve miliardy českých korún. Od svojho vzniku v roku 1999 spoločnosť Genesis Capital spravovala tri fondy rozvojového kapitálu s celkovým objemom takmer 100 miliónov eur. Dva z týchto fondov už ukončili svoje aktivity a zhodnotené prostriedky sa vrátili investorom. Taktiež tretí fond už sprostredkoval českým a slovenským firmám celý kapitál, ktorý mal k dispozícii.

(1 EUR = 27,102 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy