Amerika potrebuje nové lieky, obetuje pre ne ropu z núdzovej rezervy

, quartz Foto: SITA

Na trh neprichádza dostatočné množstvo nových liekov napriek čoraz väčšej sume peňazí vynaloženej na výskum.

USA si svoju núdzovú ropnú rezervu drží od ropnej krízy v roku 1973, Zatiaľ však nebolo veľa príležitosti siahnuť na túto Strategic Petroleum Reserve. Jej úlohou je  pôsobiť ako vankúš proti narušeniu dodávok, napríklad počas arabskej jari v roku 2011, alebo na splácanie deficitu v ťažkých časoch.

V piatok10. Júla sa Snemovňa reprezentantov dohodla, že umožní siahnuť na rezervu kvôli zaplateniu nákladov na urýchlenie objavovania a vývoja nových liekov. V tejto otázke sa demokrati aj republikáni zhodli, za návrh zákona bolo 344 oproti 70. Ak Senát zákon schváli, z rezervy, v ktorej je ropa za asi 45 miliárd dolárov,  sa bude môcť predať dostatok suroviny počas piatich rokov na financovanie "inovačného fondu." Fond poskytne asi 9 miliárd dolárov Národnému inštitútu zdravia na nastavenie výskumných programov a 550 miliónov dolárov pre Food and Drug Administration na vytvorenie nových procesov pre zrýchlené schválenie nových liekov.

Tento krok len potvrdil, že na inovácie vo farmaceutickom priemysle sú v kríze a je ju potrebné riešiť. Jednoducho povedané, je vyrábaných menej liekov, ako je vynaložených dolárov na výskum a vývoj. Väčší balík peňazí by mal pomôcť posilniť farmaceutické inovácie, ale ďalšie aspekty zákona vyvolali poplach medzi farmaceutickými odborníkmi.

V New England Journal of Medicine, poznamenáva Jerry Avorno z Harvard Medical School, že proces schvaľovania liekov je dnes dostatočne efektívny.  "Hodnotí takmer všetci aplikácie liečiv počas šiestich až desiatich mesiacov, čo sa dá považovať za komplexné posúdenie." Ale nový zákon chce tento proces urýchliť použitím biomarkerov, za ktorými sú špecifické údaje, ako je veľkosť nádoru alebo hladiny glykémie, namiesto komplexných výsledkov v rámci klinických štúdií, ako je napríklad zníženie úmrtnosti. Ako kritici argumentujú, farmaceutický priemysel sa tým otvorí novým útokom, čo nemusí byť výhodné pre spotrebiteľov.

"Len preto, že liek dokáže zmenšiť nádor, to ešte  neznamená, že zlepšuje podmienky na prežitie," píše John LaMattina, bývalý vedúci vedecký pracovník v spoločnosti Pfizer. "Ak by sa takýto postup zaviedol, pacienti by boli nevyhnutne vystavení lieku, ktorého dlhodobé užívanie bude mať nepredvídané škodlivé účinky. Ale kto za to bude niesť vinu? Určite nie Kongres," myslí si LaMattina. "Biofarmaceutický priemysel sa bude musieť vysporiadať s útokom na jeho povesť v čase, keď sa snaží obnoviť svoje dobré meno."

Súvisiace články

Aktuálne správy