Podpora obnovy domov a bytov je prínosom pre celú spoločnosť

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) víta zámer vlády dotovať komplexnú obnovu rodinných domov a volá po osvete smerujúcej k energeticky efektívnejšiemu bývaniu. Štát by mal podľa neho na obnovu bytov naliať viac peňazí do Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).
„Systém je vymyslený veľmi dobre, ale každý systém sa zvykne buď zrútiť, alebo aspoň pozastaviť jeho realizácia vtedy, keď nie je dosť peňazí na to, aby fungoval,“ uviedol výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška. Pozitívne vníma navýšenie tohtoročného rozpočtu ŠFRB na obnovu bytových domov zo 103 miliónov eur na 169 miliónov eur.
Muška je presvedčený, že po 25 rokoch nastal čas šíriť osvetu smerujúcu k nastaveniu kvalitatívne iných parametrov bývania. „Bývania nielen v bytových domoch a nájomných bytoch, ale aby sme orientovali aj vlastníkov rodinných domov, aby sa pozreli na svoje bývanie z trochu iného pohľadu. Nielen z toho zištného, to znamená hľadať efektívnejšie podmienky pre bývanie, racionalizovať spotrebu energie, vytvárať si podmienky na úspory, zatepľovať, ale aj estetizovať a zvyšovať kvalitu života,“ opísal.
ZMOS preto víta rozhodnutie vlády poskytovať príspevok na komplexnú obnovu rodinných domov. „Naštartovanie akéhokoľvek myslenia a najmä tak finančne náročnej filozofie v podmienkach Slovenska sa neobíde bez toho, aby pri štarte bol impulz z verejných zdrojov, nejaká podpora, dotácia. Okrem metodík, návodov a osvety treba vymyslieť systém, ktorý by podporil toto smerovanie k energeticky efektívnejšiemu a racionálnejšiemu mysleniu a správaniu sa slovenskej verejnosti,“ zdôvodnil Muška.
Domnieva sa, že do systému sa nejakým spôsobom zapoja aj banky. V súčasnosti pripomienkovaná novela zákona o úveroch na bývanie z dielne ministerstva financií venuje podľa neho veľkú časť ochrane žiadateľov. „Verím, že z toho vyjde nakoniec produkt, ktorý podporí túto myšlienku,“ dodal.
Podporu bývania, bytovej politiky, výstavby a obnovy bytov označil za prínos pre celú spoločnosť. „Veľmi dobre vieme, aký multiplikačný efekt má stavebníctvo, že viaže na seba ďalšie rezorty a profesie. Pre mestá a obce je dôležité, že je impulzom pre zvýšenie lokálnej zamestnanosti a zlepšuje aj miestnu ekonomiku. Samotný proces obnovy aj energetickú bezpečnosť krajiny ako takej,“ zdôraznil Muška.

Súvisiace články

Aktuálne správy