Najväčšia burza sveta padla, vraj to nebol kyberútok

, roklen;zerohedge Foto: SITA

Najväčšou burzou sveta otriasol mohutný výpadok, všetky obchodovania si museli dať povinnú prestávku na viac ako tri hodiny. Americký burzový prevádzkovateľ New York Stock Exchange (NYSE) Group musel pred poludním amerického času zastaviť na newyorskej burze obchodovanie so všetkými titulmi. Burza aj americká vláda dôrazne vylučujú, že by šlo o kybernetický útok.

"Máme to pod kontrolou. Len čakáme na informácie. Nie sú tu žiadne známky paniky," povedal agentúre Reuters Mark Otto z J. Streicher & Co, ktorý sa obchodovania na burze zúčastňujú. "Čakáme na správu o tom, či sa opäť otvorí, kedy a akékoľvek ďalšie podrobnosti," povedal v priebehu výpadku. Obchodovanie potom bolo obnovené zhruba v 3:10 miestneho času (21:10 SELČ).

Obchodník na dolnom Manhattane, ktorý sa o situácii vyjadril pod podmienkou anonymity, povedal, že hneď po pozastavení obchdodobvania im bolo povedané, že problém bol v súvislosti s aktualizáciou softvéru.

Výpadok odhalil zložitosť a zraniteľnosť a v niektorých ohľadoch technickú "zaostalosť" NYSE, ktorá rozhodla, že zrušené budú všetky objednávky na otvorenie trhu. Tie však musia byť rušené jednotlivo a ručne, pretože NYSE prevádzkuje mnoho burzových operátorov a platforiem, ktoré používajú rôzne štandardy a nastavenia systémov.

Zaujímavou zhodou okolností je, že výpadok systémov americkej burzy nastal v rovnaký deň, keď zostali prechodne na zemi všetky lietadlá americkej leteckej spoločnosti United Airlines práve kvôli problémom s počítačovými systémami.

Ale prečo sa po zlyhaní nedalo zakrátko vrátiť k obchodom prostredníctvom zálohovania? Podľa vyjadrení odborníkov NYSE síce má centrum obnovy pre prípad havárie, ale rozhodli sa ho radšej nepoužiť, pretože to predstavuje komplikáciu pre klientov. Tí asi budú spokojnejší, ak nebudú schopní obchodovať vôbec.

Išlo teda skutočne o výpadok kvôli upgradovaniu systému? Oficiálny dôvod, podľa generálneho riaditeľa NYSE je, že to bol problém konfigurácie v systéme. Je pravdepodobné, že sa musel urobiť upgrade, ale je predčasné hovoriť o pravom dôvode. Chce to úplnú analýzu situácie.

Samozrejme, nie je to prvýkrát, čo NYSE prerušila obchodovania.  Najviac sa asi vryla do pamäti prestávka nasledujúci deň, kedy sa americkí vojaci vrátili na konci druhej svetovej vojny, alebo celé tri dni po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Ale NYSE uzavrela činnosť aj kvôli pohrebom  významných svetových osobností, ako bola kráľovná Viktória (1901), Martin Luther King, Jr. (1968), a Richard Nixon (1994), ale aj kvôli extrémnemu teplu (4.8.1917).

–  September 1873: Kolaps Jay Cooke & Company, významnej finančnej inštitúcie, spôsobil prvé uzavretie New York Stock Exchange počas 10 dní.
–  Júl 1914: začiatok prvej svetovej vojny v Európe, uzavretie na štyri mesiace, najdlhšie v histórii.
–  25. mája 1946: železničný štrajk, ako súčasť jednej z najväčších vĺn štrajkov v dejinách USA.   
– 1967 – 1996: počas tohto rozpätia 29 rokov, osem fujavíc zapríčinilo predčasné uzavretie, alebo odloženie otvorenia burzy.     
– 10. februára 1969: snehová búrka prezývaná "Lindsay Storm" zavrela burzu na deň a pol.   
– 21. júla 1969: toto uzavretie bolo plánované, v rámci osláv pristátia Apollo 11 na Mesiaci.
– 14. Júla 1977: veľký výpadok elektriny v New York City.
– 27. októbra 1997: okamžité zastavenie všetkých obchodov na 30 minút po tom, čo Dow Jones Industrial Average dosiahol 350 bodov.  
– 6.mája 2010: tenistý prípad ako v roku 1997, obchodovanie sa zastavilo po havárii spôsobenej  automatizovaným obchodovaním s vysokou frekvenciou. 
–  11. septembra 2001: teroristické útoky uzavreli burzu do 14. Septembra, o rok na to si prerušením obchodovania uctili výročie útokov.   
– 29. a 30. októbra 2012: hurikán Sandy zasiahol východné pobrežie í. Bolo to po prvýkrát po 124 rokoch, kedy sa NYSE uzavrela na celé dva dni po snehovej búrke.

NYSE je svojou kapitalizáciou najväčšou na svete a približne trojnásobnou oproti technologickému trhu Nasdaq a londýnskej burze LSE. Nasledujú prepadmi cien akcií otrasené burzy v Tokiu, Hong Kongu a Šanghaji a až po nich je burza Euronext. Priemerným mesačným objemom obchodov vedie NYSE pred trhom Nasdaq a burzou v Šanghaji.

Súvisiace články

Aktuálne správy